Van der Breggen wint ook brons in Rio

Anna van der Breggen heeft opnieuw eremetaal op de Olympische Spelen in Rio gehaald. De in Zwolle woonachtige wielrenster won op de individuele tijdrit het brons.

Op het kletsnatte parcours van Rio was de tijdrit vooral een gevaarlijke onderneming. In de afdalingen moesten de coureurs zeer voorzichtig naar beneden zien te komen. De Nederlandse Ellen van Dijk was lange tijd op koers voor een topklassering, maar belandde in de natte afdaling in de berm en moest daar veel tijd prijsgeven.

Positieve dopingtest
Van der Breggen deed het beter. Uiteindelijk moest ze slechts twee concurrenten voor haar dulden. De Amerikaanse Kristin Armstrong pakte – net als in de twee vorige Olympische Spelen – het goud,  Olga Zabelinskaja ging er vandoor met het zilver. In 2014 kwam de Russische in opspraak, nadat ze gepakt was op doping. In juni 2014 werd bekend dat Zabelinskaja eerder dat voorjaar positief testte op het hormoon octopamine. Ze ging in februari 2016 akkoord met een schorsing van 18 maanden, die met terugwerkende kracht afliep in september 2015. Hierdoor kon ze wel deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Ellen van Dijk behaalde uiteindelijk de vierde plek

Back to top button