woensdag , 28 februari 2024
Van der Valk Zwolle

Van der Valk Zwolle discrimineert zwangere vrouw

Het College voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat het Van der Valk Hotel in Zwolle een zwangere werkneemster heeft gediscrimineerd.

Zwangerschap is voor ouders de opmaat naar een bijzondere gebeurtenis, namelijk de geboorte van hun kind. Toch hangt er soms ook een donkere wolk boven de zwangerschap. Bijvoorbeeld omdat de werkgever besluit het contract van de aanstaande moeder niet te verlengen. Dit overkwam een werkneemster bij Van der Valk Hotel Zwolle. Discriminatie, zo oordeelt het College voor de Rechten van de Mens.

Vijf-maanden contract
Nadat de werkneemster aan haar werkgever meldde dat zij zwanger was, zette het hotel haar jaarcontract om in een vijf-maanden contract. Hierdoor liep het contract vlak voor haar zwangerschapsverlof af. Dit is opmerkelijk, omdat het omzetten van een contract volgens het hotel niet gebruikelijk is. Na vijf maanden is het contract niet verlengd, omdat de werkneemster met zwangerschapsverlof ging.

Geen reden
Afwezigheid vanwege zwangerschaps- of bevallingsverlof mag voor een werkgever geen reden zijn om een contract niet te verlengen. Daarom oordeelt het College dat Van der Valk Hotel Zwolle de werkneemster discrimineerde vanwege haar zwangerschap.

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens is niet bindend, maar ‘heeft wel gezag’: in ruim driekwart van de gevallen gaan organisaties tot actie over als het College vindt dat er sprake is van discriminatie.

Lees de samenvatting en het oordeel.

Foto: ChrisZwolle | Flickr