Vanaf 16.30 uur noodbevel in Zwolle

In overleg met de politie en het Openbaar Ministerie heeft burgemeester Peter Snijders voor vanavond (maandag) een noodbevel afgekondigd voor de binnenstad van Zwolle. Ook is de binnenstad aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

Het noodbevel is van kracht van 22 november 2021 van 16:30 uur tot 23 november 2021 05:00 uur. Dat geldt eveneens voor het veiligheidsrisicogebied.

Burgemeester Peter Snijders: ‘Betogen is een groot goed in ons land en als gemeente proberen we betogingen zo goed mogelijk te faciliteren. Helaas is de voorgenomen betoging tegen de coronamaatregelen van vanavond niet bij ons gemeld en kunnen we hierdoor geen afspraken maken met de organisatie om de avond in goede banen te leiden. Daarnaast hebben we via onze veiligheidspartners signalen ontvangen dat er mensen vanavond naar de binnenstad willen gaan om onrust te stoken en niet te betogen.  Alles afwegende heeft mij dat doen besluiten om een noodbevel af te kondigen en de binnenstad aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied.’

Wat is een noodbevel?
Een noodbevel geldt voor één persoon of een bepaalde groep. De politie kan dan strenger tegen ze optreden dan normaal. De politie kan ze wegsturen uit een gebied of aanhouden als ze niet weggaan.

Ik woon in dit gebied of ik moet hier doorheen reizen. Wat betekent dat voor mij?
Het gebied is toegankelijk voor mensen die daar wonen of er echt moeten zijn. U kunt er dus gewoon zijn voor uw werk, er uw boodschappen doen of doorheen reizen. Bijvoorbeeld als u naar het theater gaat of een familielid bezoekt. Wel moet u de aanwijzingen van politie en handhavers opvolgen.

Wat is een veiligheidsrisicogebied?
Als de veiligheid in een bepaald gebied in gevaar komt door de mogelijke aanwezigheid van wapens, dan kan de burgemeester een veiligheidsrisicogebied aanwijzen. In een veiligheidsrisicogebied mag de politie iedereen preventief fouilleren. Meestal duurt een veiligheidsrisicogebied 12 uur en de gemeenteraad kan deze periode verlengen. Zodra het (mogelijke) gevaar voorbij is, worden de maatregelen weer ingetrokken.

Back to top button