zaterdag , 4 februari 2023
De politie in Zwolle neemt illegaal vuurwerk in beslag. Foto: Pascal Pellikaan

Veel klachten over vuurwerk in Zwolle, roep om verbod

Er zijn in Zwolle een dag voor de jaarwisseling heel veel klachten over vuurwerk, laat de politie weten. Ook zijn er meldingen van geschrokken en weggelopen dieren. De roep om een vuurwerkverbod laait weer op.

Volgens de politie zijn er ‘ontzettend veel meldingen’ van vuurwerkoverlast in Zwolle. In de nacht van zaterdag op zondag kregen hulpdiensten zelfs vuurwerk naar zich toegeworpen toen ze op een brandmelding in parkeergarage Maagjesbolwerk waren afgekomen. Hoewel het kopen van vuurwerk is toegestaan, is het afsteken officieel nog verboden.

Poll

Het is tijd voor een vuurwerkverbod

Assendorp
Ook zijn er op social media veel meldingen in Zwolle van geschrokken of zelfs weggelopen dieren. ‘De katten weten niet hoe ze het hebben. Erg triest hoe bang ze zijn met dat vuurwerk in Assendorp. Namens de katten: Graag een vuurwerkverbod’, meldt een Twitter-gebruiker.

Hulphond
Er wordt door hulpbehoevenden zelfs oproepen gedaan huisdieren uit te laten. Anne-Miek Vroom meldt op Twitter. ‘Mijn hulphond is helaas erg bang voor knallen geworden. Daardoor kan ik hem nauwelijks alleen uitlaten. En dat al op 28 december. Het zou érg fijn zijn als vuurwerk wordt verboden of nóg strengere handhaving. Please stop ermee.’

Aa-landen
Ook een bewoner in de Aa-landen heeft te doen met haar huisdieren. ‘De pijlen vliegen voor de ruiten langs en de meest idiote knallen klinken extra lomp zo tussen de huizen… Zelfs onze katten, die normaal amper reageren op vuurwerk zijn van slag. Nog ff en het Meander College naast ons ligt om.’

14 reacties

 1. Bij ons voor de deur carbid schieten en vuurwerk afschieten het is een hel voor mijzelf en mijn hond die zeer hooggevoelig is en voor mijn hond die overal probeert onder en achter te komen en daardoor zichzelf bezeerd. Van alles al geprobeerd zelfs in een dierenpension bezeerd ze zich.
  Het geschiet is hier de hele week aan de gang en met degene die het afschieten valt niet te praten.
  Het zou mooi zijn als er een vuurwerkverbod komt voordat er nog meer ongelukken gebeuren.

 2. klaag klaag klaag en nog eens klagen

 3. Bij mij in de buurt staan zelfs ouders (vanmiddag 31 december) hun 11 en 12 jarige kids vuurwerk te geven en knallen dan de hele middag net zoals gister middag. Gebeld met de politie heeft geen zin ze zijn te druk. Politie lukt het niet de overtreders te pakken. Slechts 2 kids lees ik die een brievenbus lieten ontploffen. Dit gaat zo niet meer. Een totaal verbod is nu wenselijk. Of dat de gemeente zelf een plek reserveert. Laten wij eerlijk zijn dat vuurwerk wat gekocht wordt haalt het niet bij het professionele.

 4. Vuurwerk is misdaad! Het is een enorme verstoring van de natuur (vogels!), een belasting voor het milieu en zwaar kankerverwekkend voor mens en dier. (fijnstof, benzeen en zelfs het radioactieve strontium!).

 5. Zelfs opgeschoten pubers gooien gewoon vuurwerk om Zich heen. We stonden te wachten op een taxi, en ja hoor daar ging weer Zo een knalwerk precies tegenover de straat af. Ik pleit voor totaal verbod.

 6. Als je vroegtijdig vuurwerk afsteken wilt stoppen. Moeten ze de verkoop datums veranderen alleen verkopen op 32 december… uiteraard zul je illegaal vuurwerk blijven houden. Of vuurwerk wat over gebleven is die ze afsteken. Maar zo beperk je al een deel van de overlast. Plus ik heb zelf honden die niet bang zijn voor vuurwerk. Een hond hoeft niet bang te zijn 9 van de 10 keer zijn ze van kleins of aan al bang gemaakt door te zeggen na een knal is niks hoor en ze aandacht te geven. Doe dit juist niet want dan worden ze er alleen maar bang voor. En een tip 31 dec 00:00 koop een lekker kluif bot met veel vlees eraan muziek wat harder aan zul jij zien dat ze niks merken van oud en nieuw…

 7. Je kunt het aanleren om niet bang te zijn voor vuurwerk ik vind dat illegale moet verboden worden en dat ander vuurwerk vanaf 10 uur mag worden afgestoken s’ochtends

  En mensen niet zo zeiken het is maar een dag pser jaar je hebt zelf ook vroeger wel eens vuurwerk afgestoken

  • illegaal is verboden haha ,helpt dus niet erg ,een verbod.

   mijn hond is ook bang voor de knallen ,maar ik vond vroeger vuurwerk zelf ook te gek!

   dus een verbod ben ik zeker niet voor ,gun een ander ook een lolletje.

   de hond is ook bang voor onweer ,kunnen we dat niet afschaffen?

 8. Zelf ben ik ook afhankelijk van een hulphond maar helaas ook wij kunnen niet meer veilig over straat en zitten vast aan het huis. Ik heb absoluut geen hekel aan vuurwerk en gun iedereen zijn lolletje op de daarvoor afgesproken tijden. Helaas word dat niet gedaan en ja ook ik zou graag veilig over straat willen voor mijn boodschappen en het uitlaten van de hond. De politie bellen heeft geen zin want die zijn zo druk dat ze geen tijd hebben.

  Een verbod gaat ver maar als men zich niet aan de afsteek tijden kan houden mag van mij het verbod ingevoerd worden of strengere regels mbt verkoop. Bijvoorbeeld alleen verkoop op oudjaarsdag, geld dan ook voor het klein vuurwerk wat groepjes jongeren zo leuk vinden om naar honden te gooien. Ook dat heb ik al meegemaakt. Het is een ware hel de laatste dagen met de vuurwerk bommen.

 9. mensen kom op zeg een vuurwerk verbod ? gaat wel heel erg ver of niet. je pakt een klein kind toch ook geen lolie af en zegt dat je nooit meer lo;ies mag hebben!! ik vindt wel dat er rekening gehouden moet worden met de dieren, en vaak is zo als je zelf bang bent anticiperen daar vaak je huis dieren ook op blijf zelf rustig dan kunnen de dieren er mee omgaan. een tip steek vuurwerk af in het bij zijn op een veilige afstand van je dieren, zo kan je laten zien dat ze daar niet bang voor hoeven te zijn, dit wel op een veilige manier natuurlijk!!! heb zelf ook huis dieren die doen het na mate prima wel hoorde regelmatig harde knallen maar de beestjes zijn er niet bang voor!

 10. Gewoon centraal vuurwerk afsteekpunt. Als Rutte nou een echte kerel was maakte hij Nederland vuurwerkvrij.. Hij heeft al genoeg impopulaire maatregelen genomen. Daar kan deze wel bij… Maar ja Rutte een echte kerel…:-)

 11. Een verbod vind ik ver gaan maar dat er nu al word afgestoken vind ik heel erg dan weet je wat je moet doen geen drie dagen voor die tijd verkopen Nederland een verbod gaat te ver er zijn mensen die er van houden en dat zielig is voor de dieren begrijp ik maar niet elk dier is bang en dan verbod nee daar ben ik op tegen dat ze keer op keer moeten controleren ja zeker daar ben ik wel voor en denkt dat verstandig is dat het een dag voor die tijd pas verkocht kan worden beter is voor de diertjes maar er zijn ook heel veel mensen die er van houden jaarwisseling zonder sier vuur werk kan echt niet

 12. Ook.in de AAlanden diepenbuurt heel veel last van het vuurwerk. De hond hebben we naar een dieren pension.moeten brengen
  Het gaat tor midden in de nacht door lijkt op carbid schieten of bommen
  Er gaat zoveel de lucht in verbieden dat spul