donderdag , 28 september 2023

Veel meer kinderen in ziekenhuis door omicron

De omicron-variant van het coronavirus lijkt voor volwassenen milder uit te pakken, voor kinderen ligt dit anders. Alleen in New York is het aantal kinderen tussen 0-5 jaar dat moet worden opgenomen in het ziekenhuis verviervoudigd. En ook in België verbazen ze zich over de hoeveelheid jongeren in het ziekenhuis.

Veel goed nieuws over de ernst van de omicron-variant de laatste dagen. Hoewel besmettelijker, lijkt het virus te zorgen voor minder ziekenhuisopnames en ic-opnames. Er is echter een groep die niet in die scenario’s past: jonge kinderen.

‘Risico is serieus’
Verscheidene landen melden dat juist jonge kinderen in de leeftijd van 0-5 jaar veel vaker naar het ziekenhuis moeten na een besmetting. In New York wordt gesproken over een verviervoudiging in één week, meldt de New York Times. Autoriteiten benadrukken ouders dat het vaccineren van kinderen dringend gewenst is. De helft van de kinderen die in het ziekenhuis belanden zijn jonger dan vijf jaar. Het zou alleen in New York gaan om meer dan vijftig kinderen onder de vijf jaar. Ook in andere staten van de VS worden er veel meer kinderen onder de 18 jaar opgenomen in het ziekenhuis. ‘Het risico voor kinderen op Covid-19 is serieus’, zegt Dr. Mary T. Bassett in een reactie.

‘Nog niet eerder meegemaakt’
In Londen werd er gisteren eenzelfde beeld geschetst, namelijk een een verdrievoudiging van het aantal opgenomen kinderen. Ook in het ziekenhuis in Oostende (België) zijn ze verbaasd over het aantal kinderen dat wordt opgenomen met COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. ‘We hebben dit nog niet eerder meegemaakt tijdens deze crisis’, zegt woordvoerder Kevin Mollet tegen Het Laatste Nieuws. ‘In één week tijd ging het om tien kinderen, zowel zuigelingen als jonge tieners.’