Veel vragen over dichte OV-poortjes op station Zwolle

De OV-poortjes op station Zwolle zijn vanaf vandaag – als proef – voor het eerst gesloten. Alleen met een geldig vervoersbewijs kunnen mensen passeren. Dat leverde vanochtend al veel vragen op.

Veel mensen waren niet op de hoogte van de gesloten poortjes op het station. De NS had veel personeel ingezet om passanten te informeren over de nieuwe situatie. Die waren nodig ook. Vanaf 20 juni zijn alle poortjes alleen toegankelijk voor mensen met het juiste vervoersbewijs.

Uitzwaaien
Het wordt daroom alleen mogelijk om van de noord- naar zuidkant van het station te lopen als u een Ov-chipkaart heeft. Daarmee kunt u – als de poortjes definitief dicht zijn – de poortjes openen door in en uit te checken. Als u binnen 60 minuten na inchecken weer uitcheckt op hetzelfde station, krijgt u uw instaptarief terug. U kunt dus iemand uitzwaaien of een boodschap doen, maar dan moet u wel binnen een uur weer terug.

Ook als u via de stationstunnel naar de andere kant van het station wilt lopen, gebruikt u uw OV-chipkaart. Het is wel belangrijk dat er een reisproduct op uw kaart staat, zoals een NS-abonnement of reizen op saldo, én voldoende saldo voor het instaptarief.

Passagepas
Als u geen geldig vervoersbewijs heeft, maar wel in de buurt van het station woont dan kunt u bij NS een passagepas voor station Zwolle aanvragen. Met deze pas kunt u vrijuit door de tunnel naar de andere kant van het station lopen. De passagepas werkt alleen als toegangssleutel; saldo laden of reizen met deze pas is niet mogelijk. De gemeente Zwolle heeft met NS afgesproken dat mensen die in de buurt van het station wonen en geen OV-chipkaart hebben een gratis passagepas kunnen aanvragen.

Back to top button