zaterdag , 2 december 2023
Foto: Rijksoverheid

Verbijstering na homo-uitspraken van Zwolse minister Arie Slob

De Zwolse minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is onder vuur komen te liggen, nadat hij in de Tweede Kamer heeft gezegd dat scholen homoseksualiteit mogen afkeuren, als zij toezien op een veilig schoolklimaat voor alle leerlingen.

Er is de laatste weken een discussie opgelaaid doordat reformatorische scholen in Nederland ouders een verklaring laten tekenen waarin zij homoseksualiteit afwijzen. Als ouders niet tekenen, kan hun kind niet naar school.

LHBTI-leerlingen
In debat met de Kamer beriep Slob zich op de vrijheid van onderwijs en godsdienst. Hij benadrukte dat scholen het recht hebben om ouders en leerlingen te vragen de opvattingen van de school te onderschrijven, als er in ieder geval wel gezorgd wordt voor een veilig klimaat voor alle leerlingen. ‘Kan er sprake zijn van een veilige omgeving als zo’n verklaring gevraagd wordt’, vroeg Paul van Meenen (D66) zich af in het debat. Is er niet per definitie een onveilige situatie voor LHBTI-leerlingen als hun geaardheid in een verklaring wordt afgekeurd?

‘Arie Slob is de weg kwijt’
‘Iedereen moet zich op school veilig en geaccepteerd weten’, stelt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug tegen het Algemeen Dagblad. ‘Minister Slob is echt helemaal de weg kwijt’, stelt advocaat Sébas Diekstra nog iets sterker. Hoe kun je in hemelsnaam een veilig leerklimaat garanderen voor iedereen als je mensen eerst een homohaat-verklaring laat ondertekenen?’