Verdenking van papegaaienziekte in Zwolle

De gemeente Zwolle heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gemeld dat er een verdenking van Papegaaienziekte is. Dat blijkt uit een besluitenlijst van het College van B en W. Bij een vermoeden is het wettelijk verplicht een melding te doen bij de NVWA.

Papegaaienziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. Deze bacterie kan voor een ontsteking in de longen zorgen. Niet iedereen die besmet raakt, wordt ziek. De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is ongeveer 1 tot 4 weken. De ernst van de ziekte kan variëren van geen of milde griepachtige klachten (koorts, hevige hoofdpijn, spierpijn, hoesten, rillen en zweten) tot levensbedreigende of dodelijke vormen. De klachten kunnen zijn:

  • hoge koorts met koude rillingen,
  • erge hoofdpijn en spierpijn (in de nek en rug),
  • benauwd,
  • hoesten.

De bacterie zit in poep van vogels, vogelsnot en oogvocht van vogels. Als dit opdroogt, kan het in stof terecht komen. Iemand kan besmet raken door het inademen van besmet stof. Bijvoorbeeld door het schoonmaken van vogelkooien. Poep van vogels kan wel 8 maanden lang besmettelijk blijven. Kijk hier voor meer vragen en antwoorden over de Papegaaienziekte.

GGD Noord liet in december 2019 al weten dat ze bij 6 mensen de ziekte hebben vastgesteld. Twee van de zes mensen hadden een vogelshow bezocht. De instelling wil niet zeggen over welke show het ging.

Reacties

  1. En waarom willen jullie niet zeggen welke show het was,is wel zo fijn om dat te weten, voor het geval er mensen zijn geweest die de verschijnselen hébben en dan wss voor longontsteking behandeld worden terwijl papegaaienziekte een ander medicijn voor gegeven moet worden

  2. Nou fijn dat de GGD niet wil vrijgeven welke show dat geweest moest zijn. Ik weet dat er een grote vogelbeurs was in de Ijsselhallen in Zwolle maar weet niet of dat in Dec was.

Back to top button