Verdwijnt de babi pangang uit Zwolle?

De Aziatische horeca staat onder grote druk, en dat merken ze ook in Zwolle. Restaurant Eten & Zo aan de Boerendanserdijk roept samen met de belangenorganisatie Fine Eastern Restaurants (FER) de lokale politiek en gemeenschap op om in actie te komen. Als het zo doorgaat, verdwijnen volgens hen niet alleen restaurants, maar ook gerechten als babi pangang, loempia’s, sushi en ramen uit de stad.

‘Stelt u zich eens een Nederland voor zonder Aziatische restaurants’, schrijven zij. ‘Geen plek om samen te komen voor een feestelijke maaltijd of een gezellige avond uit. Het klinkt ondenkbaar, maar helaas dreigt dit realiteit te worden.’

Volgens het restaurant is het grootste probleem dat het verkrijgen van tewerkstellingsvergunningen voor koks uit Azië sinds vorig jaar veel lastiger is geworden. Waar eerder het aantonen van een tekort op de Europese arbeidsmarkt voldoende was, moeten restaurants nu aantonen dat zij intensief en langdurig hebben gezocht naar personeel binnen Europa – zelfs als die geen ervaring of affiniteit hebben met de Aziatische keuken. ‘Daarmee miskent het UWV dat een Aziatische kok in het land van herkomst een meerjarige opleiding heeft gevolgd en jaren praktijkervaring heeft opgedaan voordat deze in ons restaurant aan de slag gaat’, aldus de verklaring.

Ons voorbestaan is ook van belang voor de gemeente Zwolle vanwege de werkgelegenheid die wij bieden en de sociale rol die wij vervullen.

Volgens Eten & Zo kunnen onervaren krachten onmogelijk in korte tijd opgeleid worden tot volwaardige chefs. Veel collega’s zouden inmiddels hebben besloten hun deuren te sluiten in plaats van concessies te doen aan kwaliteit.

Oproep aan Zwolse politiek

Het Zwolse restaurant roept gemeenteraadsleden en het college van B&W op om bij het Rijk aandacht te vragen voor de nijpende situatie. ‘Ons voorbestaan is ook van belang voor de gemeente vanwege de werkgelegenheid die wij bieden, de sociale rol die wij vervullen en de bijdrage die wij leveren aan de economische vitaliteit en leefbaarheid van de gemeenschap.’
Volgens FER zijn er in Nederland zo’n 40.000 mensen werkzaam in de Aziatische horeca, goed voor een jaarlijkse omzet van 1,8 miljard euro. De belangenorganisatie stelt dat het kabinet de arbeidsmigratie wil beperken en daarom een rem zet op vergunningverlening – ook al gaat het jaarlijks om slechts enkele honderden Aziatische koks, waarvan een deel al in Nederland werkzaam is.

Honderd jaar Aziatische horeca in zicht

In 2028 is het honderd jaar geleden dat het eerste Aziatische restaurant in Nederland zijn deuren opende. Eten en Zo wil dat jubileum graag meemaken. ‘Wij zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat wij en onze collega-restaurateurs dat honderdjarig jubileum met u kunnen vieren. Maar daarvoor is lokale steun hard nodig.’

Back to top button