‘Virus ook gevonden in sperma van patiënten’

Het coronavirus kan blijven bestaan ​​in het sperma van mannen, zelfs nadat ze zijn begonnen te herstellen. De bevindingen van Chinese onderzoekers vergroot de kans dat het virus seksueel overdraagbaar is.

Onderzoekers van het Shangqiu Municipal Hospital testte in januari en februari 38 mannelijke patiënten die daar werden behandeld op het hoogtepunt van de pandemie in China. Ongeveer 16% van hen had het coronavirus in hun sperma. Ongeveer een kwart van hen bevond zich in het acute stadium van infectie en bijna 9% herstelde.

Immuunsysteem
‘We ontdekten dat SARS-CoV-2 aanwezig kan zijn in het sperma van patiënten met COVID-19 en dat SARS-CoV-2 nog steeds kan worden gedetecteerd in het sperma van herstellende patiënten’, zeggen artsen. Zelfs als het virus zich niet kan reproduceren in het mannelijk voortplantingssysteem kan het in de testikels blijven bestaan, omdat het immuunsysteem het gebied niet volledig kan bereiken om virale indringers aan te vallen.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Op zoek naar mondkapjes? Of zelf maken? Kijk hier.[/box]

Seks
Sporen van het virus aantreffen, betekent niet per definitie dat het ook besmettelijk is. Mocht dat wel zo zijn, dan is het vermijden van contact met bloed of speeksel niet genoeg, aldus de onderzoekers. ‘Als in toekomstige studies kan worden aangetoond dat het virus kan worden overgedragen via seks kan dat een belangrijk deel van de preventie worden.’

Back to top button