Vitale beroepen: ook boeren, uitvaartondernemers en schoonmakers

De overheid specificeert de lijst met vitale beroepen, waarbij werknemers met kinderen gebruik kunnen maken van de opvang. Zo komen ook boeren, schoonmakers in ziekenhuisen en uitvaartondernemers op de lijst terecht, meldt het AD.

Eerder was er nog onduidelijkheid over wat een vitaal beroep precies inhield. Er staat bijvoorbeeld wel personeel in de zorg, onderwijs, openbaar vervoer op, maar om welke beroepen het exact gaat werd niet vermeld. Dat gaat veranderen.

Schoonmakers
‘De lijst wordt verduidelijkt’, laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan het AD weten. ‘De lijst staat dus wel vast, maar op sommige punten willen we duidelijker zijn.’ Zo zullen schoonmakers in de zorg waarschijnlijk expliciet genoemd worden. ‘Niet alle schoonmakers zijn nu cruciaal, maar bijvoorbeeld wel de schoonmakers in ziekenhuizen.’

Uitvaartondernemers
Ook uitvaartondernemers behoren tot de lijst en worden geschaard als een ‘cruciaal beroep’. ‘Die vallen onder de zorg. Het proces om de zorgsector aan de praat te houden, met alle beroepen die daarbij horen, is op dit moment cruciaal’, aldus een woordvoerder.

Voor mensen met een vitaal beroep is kinderopvang geregeld. Zij mogen hun kinderen nog wel naar de opvang brengen, waardoor ze hun werk kunnen uitoefenen.

Back to top button