Vitens waarschuwt voor minder water uit kraan, ‘douche zo kort mogelijk’

Met de toenemende temperaturen verwacht Vitens dat het drinkwaterverbruik de komende dagen meer zal toenemen. En met een weersverwachting met temperaturen boven de dertig graden kan er het zogenoemd piekverbruik ontstaan. Daarom vraagt Vitens haar klanten om wijs om te gaan met drinkwater.

Vitens geeft adviezen hoe je wijs om kan gaan met drinkwater. De adviezen die worden gegeven gaan over:

Sproeien: alleen als het echt nodig is, voor 7.00 en na 22.00 uur.
Douchen: zo kort mogelijk
Zwemmen: hou het water in een opgezette zwembad schoon en gebruik het zolang mogelijk

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Naast adviezen over bewust en zuinig drinkwater gebruik heel het jaar door geeft Vitens in deze periode echt gerichtere adviezen aan haar klanten passend bij dit warme weer. Normaal gebruikt een klant 120 liter per persoon dag, dit kan op warme dagen flink oplopen door bijvoorbeeld het vullen van zwembaden of het sproeien van de tuin. De reservoirs voor de opslag van drinkwater na winning en zuivering zijn groot en worden continue aangevuld. Maar wanneer de vraag zo enorm toeneemt kan het gebeuren dat de vraag zo groot is dat de reservoirs sneller leeg gaan dan dat ze weer aangevuld worden.

Vitens volgt op warme dagen de vraag en de verdeling van het drinkwater naar haar klanten zeer nauwgezet. Zo verdeelt Vitens het water slim over haar klanten. En in sommige gevallen verlaagt Vitens de druk al iets (nog altijd boven de wettelijke norm) zodat het water eerlijk verdeeld kan worden. Hierdoor komt er tijdelijk minder water uit de kraan. Maar daarbij vraagt Vitens haar klanten juist op de warme dagen wijs om wijs om te gaan met drinkwater.

Back to top button