Vitens ziet waterverbruik exploderen en komt met 10 tips

Vitens ziet het verbruik van water nog steeds exploderen en komt daarom met een lijst van voorzorgsmaatregelen. Zo worden verbruikers verzocht om korter te douchen en alleen voor 7 uur ’s ochtends en na 22.00 uur ’s avonds te sproeien.

In de zomer gebruiken we met z’n allen miljoenen liters drinkwater extra, zegt Vitens. Om de tuin te sproeien, grote (opzet)zwembaden te vullen en een keer extra te douchen. Op sommige dagen is het verbruik zo extreem hoog dat er op sommige plekken minder water uit de kraan komt. Help mee om dat te voorkomen en ga zuinig om met drinkwater. Het bedrijf komt met de volgende tips:

  1. Sproei alleen als het echt nodig is en doe dit voor 7 uur ’s ochtends of na 22 uur ’s avonds. Met wat handige aanpassingen creëer je met minder water en minder werk meer flora en fauna in je tuin. Bekijk hier onze tuintips.
  2. Zorg dat het water in een groot opzetzwembad wordt gezuiverd in plaats van ververst. Heb je een groot opzetzwembad gebruik dan een pomp om het water te zuiveren. Volg de instructies van de leverancier en ververs het water zo min mogelijk. Maak gebruik van de openbare zwembaden, of zwem in buitenwater zoals meren, rivieren en plassen. Kijk op zwemwater.nl waar dit veilig kan.
  3. Douche zo kort mogelijk. We snappen het: een lekkere verfrissende douche is juist bij warm weer een verademing. Maar gemiddeld staan we ruim 8 minuten onder de douche dat kost 70 liter drinkwater. Dat kan (veel) korter!Blijf goed je handen wassen en drink genoeg water.
  4. Gebruik ook in de zomer een regenton. In de zomer vallen er regelmatig korte en heftige (onweers)buien. Met een regenton vang je al het water op dat bij zo’n bui op je dak valt. En dat is al snel vele tientallen liters. Dus ook in de zomer: met een regenton bespaar je drinkwater.
  5. Kies voor watervriendelijke spelletjes voor de kinderen. Water uit de condensdroger, water dat je opvangt in de douche, water dat is gebruikt voor het wassen van groente, of het water uit het teiltje/badje voor je baby of peuter; allemaal water dat je heel makkelijk kunt hergebruiken voor watervriendelijke spelletjes in de tuin.
  6. Kies voor een waterbesparende douchekop. Water én geld besparen? Kies dan voor een waterbesparende douchekop. Die bespaart tot wel 50% warm water en dat scheelt op je energierekening.
  7. Gebruik de spoelonderbreker op het toilet. Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de spoelonderbreker van het toilet. Zonde, want daarmee gebruik je de helft minder drinkwater.
  8. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen. Wanneer je twee minuten je tanden poetst met de kraan open, spoel je meer dan 2 liter water door de gootsteen. Tip: vul een beker water om je mond mee te spoelen.
  9. Vervang lekkende en druppelende kranen. Een lekkende kraan kost soms wel duizenden liters per jaar. Flinke waterverspilling dus! Je kunt veel water besparen door oude kranen te vervangen. En ben je dan toch bezig? Kies voor een mengkraan met een energie- en waterbesparende functie.
  10. Kies voor de wasstraat. Blij met een stralende auto? Thuis kost een wasbeurt gemiddeld 75 liter water. In een waterbesparende wasstraat is dat maar 15 liter. Bovendien vangen ze daar vaak de restjes wasmiddel, olie en viezigheid op, zodat die niet in het milieu belanden.

Een reactie

Back to top button