Vlak voor de sloop werden deze foto’s van de IJsselcentrale gemaakt

In 2016, enkele dagen voordat de sloop van de 60 jaar oude IJsselcentrale te Zwolle begon, fotografeerden leden van Fotoclub Zwolle in en rondom de leegstaande centrale. Het resultaat wordt getoond in een prachtige expositie die van dinsdag 28 juli t/m zaterdag 8 augustus 2020 in het Academiehuis – de Grote Kerk Zwolle te zien is.

De leden van Fotoclub Zwolle, de club die vorig jaar november het 125 jaar bestaan vierde, werken regelmatig aan thema’s en ontwikkelen gezamenlijke activiteiten. Tijdens een bezoek aan de IJsselcentrale in 2016 is het nu getoonde werk ontstaan. De beelden zijn zeer divers. Daar waar de een de nadruk legt op de enorme raampartijen, brengt de ander details, zoals bijvoorbeeld een metertje in beeld. Of de architectuur van het gebouw, of het verval en de vergankelijkheid.

(tekst loopt door onder foto)

Foto: Peter de Kroon

Centrale Harculo werd in 1955 in gebruik genomen. Bijna 60 jaar deed de centrale dienst. Aanvankelijk bezat de centrale twee turbines en twee schoorstenen. In de jaren ‘60 werd dit aantal uitgebreid tot vijf. De laatste jaren stonden er nog maar twee. Voor veel inwoners van de regio Zwolle gold de centrale als een markant herkenningspunt. Initiatieven om het gebouw te behouden zijn gestrand. Velen waren getuige van de stapsgewijze afbraak die in 2018 werd afgerond.

(tekst loopt door onder foto)

Foto Margriet Hekkert

Op 30 november 2018 werd het laatste deel van de centrale neergehaald. Het definitieve einde van een monument. Adieu IJC.

De expositie is van dinsdag 28 juli t/m zaterdag 8 augustus 2020 in het Academiehuis – de Grote Kerk Zwolle te zien. De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Back to top button