zaterdag , 30 september 2023
IJsselhallen
De sanitaire voorzieningen voor de asielzoekers in de IJsselhallen.

‘Opvang asielzoekers IJsselhallen moet snel dicht’

Jasper Kuipers, adjunct directeur van Vluchtelingenwerk.
Jasper Kuipers, adjunct directeur van Vluchtelingenwerk.

Vluchtelingenwerk Nederland zegt dat het niet meer vol te houden is om asielzoekers veel langer in de IJsselhallen een opvangplek te geven.

Volgens adjunct directeur Jasper Kuipers moet de locatie van de IJsselhallen al over een paar weken dicht. ‘Als je bent gevlucht voor een burgeroorlog is het laatste wat je nodig hebt een grote hal in de IJsselhallen met stapelbedjes. Dan heb je rust en privacy nodig, zodat je samen met je advocaat je toekomst kunt bespreken. Het probleem nu is dat mensen ’s nachts schreeuwend wakker worden, dat ze niet weten of hun gezin veilig is. Asielzoekers verdienen meer privacy dan dit. Dit mag niet meer langer dan een paar weken duren’, zegt Kuipers tegen WNL.

Hij gaat verder: ‘We hebben ernstige zorgen over de termijn dat vluchtelingen in Zwolle moeten blijven. Als je bedenkt dat in Nederland al 6.000 mensen worden opgevangen in afwachting van de asielprocedure, houden wij ons hart vast. Dit kan zo niet.’

Kuipers reageert daarmee op de onrust van gisteren toen bleek dat er grote zorgen waren onder de asielzoekers in de IJsselhallen.