Vogelgriep in Zwolle, 45 dode meeuwen aangetroffen

De Dierenambulance heeft maandagmiddag zo’n 45 dode vogels aangetroffen aan de Sekdoornseplas bij De Marslanden. Er is inmiddels vogelgriep vastgesteld in de gemeente Zwolle.

De vrijwilliger van de Dierenambulance is uren bezig geweest om de kokmeeuwen te ruimen. Na overleg met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn de meeuwen meegenomen naar de ambulancepost en vernietigd. Vorig jaar was er ook een vermoeden van vogelgriep in Zwolle, het ging toen om een zieke Canadese gans.

Het virus is nu het hele jaar in wilde vogels aanwezig geweest. Nederland heeft te maken met een variant (H5N1) die zeer besmettelijk is.

Wat moet u doen als u zieke vogels ziet?
Raak de vogel niet aan en blijf van een afstandje kijken. Neem telefonisch contact op met de Dierenambulance, in Zwolle is het telefoonnummer 06-25120505. Twijfelt u? Bel alsnog. De centralist zal u een paar vragen stellen over de dode vogel om vast te kunnen stellen of het om vogelgriep zou kunnen gaan.

Vogelgriep bij de mens?
Vogelgriep wordt veroorzaakt door griepvirussen. De ziekte is heel besmettelijk en gevaarlijk voor pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen) en andere vogels. Bij mensen komt het (bijna) nooit voor. In de gevallen dat de mens wel wordt besmet kan het ernstige gevolgen hebben. Zo zijn er in Aziƫ verschillende typen vogelgriepvirus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen met klachten zoals een zware longontsteking of benauwdheid. In de meeste gevallen verloopt de ziekte mild, zegt het RIVM.

Pas goed op uw hond
Aviaire influenza, zoals vogelgriep ook wel wordt genoemd, kan gevaarlijk worden voor gezelschapsdieren, zoals honden. Dat komt vooral nadat de hond het dode kadaver van een besmet dier heeft gebeten. Heeft u een vermoeden dat uw hond ziek is na contact met een dood of besmet dier? Neem dan contact op met uw dierenarts.

Back to top button