donderdag , 7 december 2023
William Dogger Swollwacht
Swollwacht-wethouder William Dogger.

Vraagtekens over positie wethouder William Dogger

Het CDA wil opheldering over de positie van wethouder William Dogger (Swollwacht) in het College van B en W.

Vragen van het CDA komen na uitspraken van Dogger over het stopzetten van een project waarbij ouderen in Zwolle een preventief huisbezoek krijgen, waarbij de veiligheid in en om huis en het welzijn van de wijkbewoner centraal staat. Wegens financiële redenen heeft het College besloten het project te stoppen. Dogger wil echter doorgaan, meldde hij in de Stentor. ‘Dit project vind ik zo belangrijk, dat ik het wil continueren.’

Het CDA vindt dat de Swollwacht-wethouder daar verwachtingen mee wekt die niet door Doggers eigen College worden ondersteund. Opvallend is ook dat Dogger als Swollwacht-fractievoorzitter nog tégen het project was.

De Swollwacht-fractievoorzitter kreeg na de verkiezingen ook al veel kritiek. Tijdens de campagne beloofde hij zijn kiezers dat hij uit de onderhandelingen zou stappen als Zwolle windmolens zou goedkeuren. Uiteindelijk werd hij zelf wethouder van een College dat wel windmolens gaat plaatsen.

CDA-raadslid Leo Elfers wil over de kwestie van het ouderenproject antwoord op de volgende vragen:

1 – Heeft de wethouder wellicht een minderheidsstandpunt ingenomen in het college en neemt hij daarmee afstand van het collegestandpunt?
2 – Kunnen wij nu ook van andere portefeuillehouders pleidooien horen of lezen bij collegevoorstellen waar zij een andere uitkomst wensen dan het gepresenteerde collegevoorstel vermeldt?
3 – Als dat het geval is, welke waarde moet de raad dan nog toekennen aan collegevoorstellen?
4 – De wethouder heeft nu een nadrukkelijke verwachting gewekt; neemt het College deze inzet over of is hier sprake van ‘bestuurlijke verwarring?’