‘Illegaal vuurwerk is groot probleem in Zwolle’

Illegaal vuurwerkVolgens de fractie van GroenLinks is illegaal vuurwerk in de stad een groot probleem. In Zwolle kwamen rond de jaarwisseling 1.060 klachten binnen, 59 meer dan in 2014-2015.

De meeste klachten gaan over harde knallen, stress bij dieren staat op een tweede plaats. 454 Klachten kwamen binnen voordat de verkoop van consumentenvuurwerk begon. ‘Daaruit mag geconcludeerd worden dat illegaal vuurwerk ook in Zwolle een groot probleem is. Dat ook legaal vuurwerk voor overlast zorgt blijkt wel uit het grote aantal klachten dat binnenkomt tijdens de officiële verkoopdagen’, stelt GroenLinks.

In de wijken Stadshagen en Ittersum heeft de gemeente in 2015 gesprekken georganiseerd rondom het thema vuurwerk met als doel het terugbrengen van de overlast. Daar waar het aantal meldingen in Stadshagen gedaald is zijn het aantal meldingen in Ittersum iets gestegen. Opvallend is de grote stijging van het aantal meldingen uit de Aa-landen, van 67 in ‘14-‘15 naar 152 in ‘15-’16.

Op 1 februari zal dit onderwerp in de Zwolse gemeenteraad besproken wordt. ‘Wij zetten ons in voor een vrolijke en feestelijke jaarwisseling, zonder overlast en slachtoffers. Het liefst zien wij dat vuurwerk met Oud en Nieuw niet meer door amateurs wordt afgestoken, maar er in plaats daarvan vuurwerkshows worden georganiseerd door professionals.’

Back to top button