VVD Zwolle wil opheldering over omstreden ABA-methode voor kinderen met autisme

De fractie van de VVD in Zwolle wil opheldering over de omstreden ABA-behandelmethode voor kinderen met autisme. Die wordt in Zwolle veelvuldig gegeven door het Autismehuis, maar staat in binnen- en buitenland ter discussie.

Bij het LBVSO (Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs) zijn liefst 450 klachten
binnen gekomen over het gebruik van de ABA-methodiek (Applied Behavior Analysis
methodiek). Deze behandelmethode wordt toegepast bij kinderen met Autisme, een
kwetsbare groep waarbij een juiste behandeling essentieel is, betoogt VVD-raadslid Annemee van de Klundert. De behandeling is in opkomst in Nederland maar zeker niet onomstreden, blijkt ook uit internationale onderzoeken.

Austismehuis Zwolle in opspraak

In Zwolle is het Autismehuis gespecialiseerd in de omstreden ABA-methode. Daar werken zo’n dertig ‘behandelaren’ met kinderen. Eerder meldden ouders, ook zij die hun kinderen in Zwolle hadden zitten, dat ze een verbod eisen op een dergelijke behandeling.
De gemeente Zwolle heeft het Autismehuis niet meer gegund in de meest recente Europese aanbesteding, maar volgens sommige ouders zouden de activiteiten elders worden doorgezet. Ook in 25 andere gemeenten, waaronder Hattem en Heerde, is het Austismehuis wel actief met ABA-behandelingen.

Opheldering

Uit eigen inventarisatie door de fractie van de VVD is naar voren gekomen dat in Zwolle de ABA-methode aangeboden wordt, stelt Van de Klundert. Daar wil zij opheldering van van het College van B en W.

Heeft u zelf ervaring met deze ABA-methode bij uw kinderen, laat het ons weten via info@zwollenu.nl.

Back to top button