Waar komt het asielzoekerscentrum in Zwolle?

Dat Zwolle een permanent asielzoekerscentrum krijgt, lijkt wel duidelijk. Maar waar zullen de vluchtelingen in de stad worden opgevangen?

Het gemeentebestuur van Zwolle is al in verregaande onderhandelingen met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) over de komst van een azc, maar de locatie is nog niet bekend (gemaakt). Burgemeester Henk Jan Meijer wil eerst ‘met de bevolking praten’.

Eerder lichtten Zwolse raadsleden al wel een tipje van de sluier over gesprekken tussen de stad en het COA. GroenLinks-fractievoorzitter Patrick Rijke zei vorig jaar dat er drie opties zouden zijn voor een azc: de flat bij Harm Smeengekade, het Weezenlanden-ziekenhuis én een boot in de wateren rondom de stad. Volgens Rijke zou uit de gesprekken met het COA zijn gebleken dat een boot de beste oplossing zou zijn. Het Weezenlanden-ziekenhuis is door de sloop nu geen optie meer.

Keur Maritiem speelde op die suggestie in en liet weten dat een hotelboot bij de Twistvlietbrug bij Stadshagen mogelijk is. Het schip bevat 100 vierpersoonskamers en zou al dienst hebben gedaan als opvanglocatie voor vluchtelingen. Halverwege oktober zal uiteindelijk duidelijk moeten zijn waar het eventuele asielzoekerscentrum in Zwolle gehuisvest wordt.

[advpoll id=”35″ title=”Poll” width=”250″]

Back to top button