vrijdag , 8 december 2023

Waarom PEC Zwolle wéér van Ajax gaat winnen

pechuldigingPEC Zwolle treedt vanmiddag in de Arena aan tegen lievelingstegenstander Ajax. Drie redenen waarom de ploeg van Ron Jans wéér met de volle buit naar huis zal gaan.

1. Omdat het kan

De selectie van PEC Zwolle zat vorig seizoen tijdens de halve finale van het bekertoernooi voor de televisie te hopen dat de tegenstander in de eindstrijd in ieder geval niet uit Alkmaar kwam. De uitkomst van het duel tussen AZ en Ajax was sfeerbepalend voor de aanloop naar het majestueuze feest in De Kuip, waar PEC Zwolle uiteindelijk geschiedenis schreef. ‘We wilden écht niet dat AZ onze tegenstander zou worden’, vertelde Bram van Polen later in een terugblik. ‘Die ploeg ligt ons niet, terwijl iedereen in de selectie een goed gevoel had bij Ajax. Niet dat we opeens favoriet zouden zijn, maar we wisten allemaal dat de kans groter was om tegen de Amsterdammers te winnen dan tegen AZ. Op een of andere manier ligt het spel van Ajax ons.’
Dat vertrouwen werd zo groot dat de bekerfinale van 2014 de geschiedenis ingaat als een van de meest spraakmakende wedstrijden in het Nederlandse voetbal. In de strijd om de Johan Cruijff Schaal bleek het vertrouwen in het Zwolse kamp om tegen Ajax te spelen alleen maar te zijn gegroeid. De balans na een paar maanden: twee gespeeld, twee keer gewonnen, zes doelpunten voor, één treffer tegen.

2. Ryan Thomas

Ryan Thomas
Ryan Thomas.

Let maar op: Ryan Thomas wordt de volgende aankoop van Ajax. We meldden het eerder al, op basis van gesprekken met scouts in Amsterdam. De Nieuw-Zeelander is volgens technisch directeur Gerard Nijkamp ‘een van de grootste talenten van Nederland’, en zal niet te houden zijn voor de Zwolse club. Maar vanmiddag draagt hij nog het shirt van PEC, en als de thuisploeg uit Amsterdam om 17.50 uur gefrustreerd probeert de verdedigende linie van de Zwolse ploeg kapot te spelen, is er in Nederland waarschijnlijk geen middenvelder die zo slim is om de achtergelaten ruimtes van de tegenstander bloot te leggen. Ryan Thomas zal een sleutelrol spelen in de derde zege van PEC Zwolle op Ajax.

3. Omdat niet Ajax maar PEC verder is

‘We zijn verder dan toen’, vertelde Ajax-trainer Frank de Boer in zijn perspraatje als voorbeschouwing op de wedstrijd van vanmiddag. ‘PEC Zwolle doet het goed en heeft het ons vaak lastig gemaakt. Maar wij hebben een betere selectie, al moeten we wel dat beetje extra brengen.’ Maar is Ajax wel verder dan toen? De ploeg kreeg dit jaar al tien tegentreffers om de oren, in zeven duels. Het sprankelende is er wel een beetje van af, een spits is er niet echt en de aanvallende impulsen komen nog steeds van Lasse Schöne, meer middenvelder dan strijder in de frontlinie.
Als er één ploeg verder is dan vorig seizoen dan is het juist PEC Zwolle. De sterkhouders Kamohelo Mokotjo en Mateusz Klich vertrokken, maar de selectie van Ron Jans is volwassener en rijper geworden. De ondergrens is naar boven getrokken en het vertrouwen is verder gegroeid. Bovendien herbergt zich in de geest van de spelers geen angst meer voor wedstrijden als tegen Ajax. Integendeel, krachtmetingen met zogenaamde topploegen geven de selectie van PEC Zwolle extra drang om te slagen. Mustafa Saymak, voor de wedstrijd van vanmiddag: ‘Mooi, eindelijk weer eens topper.’