Waarom u vanavond naar Zwolse politiek móét kijken

De Zwolse politiek debatteert vanavond over het financiële fiasco van de verhuizing van de bibliotheek naar de Zeven Alleetjes. Het echec zal de burgers vier miljoen euro gaan kosten.

Als de voortekenen van vorige week niet bedriegen lijkt het debat vuurwerk op te leveren. Alle reden om vanavond eens live de Zwolse politiek te volgen in het stadhuis of via de stream.

Wacht even ZwolleNu. Jullie zeggen dat we vanavond naar Zwolse politici moeten kijken en niet naar Goede Tijden, slechte tijden en Voetbal Inside? Zijn jullie helemaal gek geworden? Dit stukje zeker getikt nadat het bokbier weer in de stad was?

Nee hoor. Vorige week vlogen de politici elkaar al in de haren tijdens een informatieronde over dit onderwerp. In het stadhuis én op de social media. De mevrouw van D66 noemde haar collega van GroenLinks ‘hypocriet’ en de meneer van Swollwacht kreeg met vrijwel iedereen ruzie.

Op social media? Tijdens het debat? Doen die politici dat dan?

Dat is juist het leuke om vanavond te kijken. Raadsleden én wethouders in Zwolle houden tijdens zo’n belangrijk debat gewoon twitter in de gaten. En als je daar een paar kritische opmerkingen plaatst willen ze dat gewoon ín het debat rechtzetten. U kunt gewoon vanaf uw luie stoel inspreken. Wel een grote kans dat de burgemeester er vanavond iets van zal zeggen, want die vindt dat niet leuk.

Houdt de burgemeester twitter dan in de gaten?

Nou en of. Hij volgt álles.

Stadkamer

Nu even serieus. Wat is er dan aan de hand met die bibliotheek?

De bibliotheek in het centrum gaat verhuizen. Het pand is verkocht aan kledingwinkel Zara en met de opbrengst daarvan moet er een kwaliteitsimpuls voor de bieb komen. Uit een aantal opties is eerder besloten dat de bieb samen met andere culturele instellingen naar het oude GGD-pand in de Zeven Alleetjes gaat, onder de nieuwe naam De Stadkamer. Maar in dat pand is asbest ontdekt. Dat kost drie miljoen euro om te saneren. Ook moet er meer dan een miljoen euro extra betaald worden voor onder andere ‘inrichtingskosten’ van De Stadkamer. De rekening voor de Zwolse burger: vier miljoen euro.

Wát? Kunnen we die deal niet gewoon terugdraaien?

Dat is maar de vraag. Sommige Zwolse politici willen dat inderdaad en daarom kan het vanavond ook best spannend worden. Want: durft dit Zwolse college het aan om op een eerder besluit terug te komen?

En, wat denken jullie?

Waarschijnlijk niet. U en wij zullen moeten betalen. Maar dat zal vanavond niet zonder slag of stoot gaan. Kijken dus, in het stadhuis of via de stream.

Nou, bedankt voor de info, maar wij gaan toch gewoon Voetbal Inside opzetten.

Jammer, maar dan kunt u ons in ieder geval op twitter in de gaten houden. We zullen er live verslag van doen.

Afgesproken.

Back to top button