vrijdag , 1 december 2023

Wasbeer loopt rond in Zwolle

De Dierenambulance meldt dat er een loslopende wasbeer in Zwolle is. Maandagavond werd het dier gespot in een tuin in Holthagen.

Wasbeer in Zwolle
Foto via Dierenambulance Zwolle

Een buurtbewoner had een wasbeer achterin zijn tuin zitten die gewond zou zijn. De centralist heeft de dienstdoende ambulance-chauffeur op pad gestuurd om te kijken en eventueel het dier te vangen. Bij aankomst van de ambulance- chauffeur liet de melder foto’s zien van het dier. Het bleek inderdaad om een wasbeer te gaan.

Opvang
Omdat het donker was, kon de ambulancechauffeur en de melder het dier niet meer vinden in de bosjes. Samen met de melder is er afgesproken dat de meldkamer opnieuw wordt gebeld als de wasbeer zich laat zien. Dan zal er gespecialiseerde opvang gebeld worden.

Potentieel gevaar
In de Duitse grensstreek met Nederland zijn de aantallen wasberen nog relatief laag, maar als de huidige populatietrends doorzetten, verandert dat naar verwachting in de nabije toekomst, meldt Wageningen University. Hoewel concrete gegevens ontbreken, is de kans groot dat inmiddels, op een aantal plaatsen in Duitsland, gevestigde populaties dicht bij de Nederlandse landsgrens voorkomen.

Wasberen vormen een potentieel gevaar voor de volksgezondheid door parasieten – de wasbeerspoelworm – die ze bij zich dragen en aan de mens kunnen overdragen.