‘Wat mij gelukkig maakt? Goede seks!’

Zaterdag trad de wereldberoemde schrijfster Isabel Allende op voor een uitverkochte Waanders In de Broeren.

Een uur lang gaf ze antwoorden op vragen van een interviewster en van het publiek. Op het laatst vroeg een van de aanwezigen: ‘Wat zou u op dit moment gelukkig maken?’ Zonder dralen antwoordde de wellicht bekendste auteur ter wereld: ‘Goede seks.’ Tot grote hilariteit van de aanwezigen. Die kwamen qua humor volop aan hun trekken. Zo vertelde ze onbesmuikt dat haar 95-jarige moeder, met wie de schrijfster nog bijna elke dag belt, haar tot in de finesses de handelingen vertelt in een pornofilm, die op de televisie was vertoond.

Onrecht
Allende, een fameuze verhalenvertelster, weet bij haar lezingen altijd de lachers op haar hand te krijgen. Maar de boventoon voert immer haar strijd tegen onrecht. Vooral van vrouwen. De actualiteit speelt haar in de kaart. ‘Mijn hart bloedt als ik foto’s van vluchtelingen zie.’ Ze kan zich als geen ander verplaatsen in de positie van al die vluchtelingen die elders een menswaardig bestaan hopen te vinden. ‘Mijn moeder moest met haar drie kinderen, waaronder ik, ook vluchten. Vanuit Chili naar Venezuela. In het eerste land was de neef van haar vader, Salvador Allende, de eerste marxistische president in Zuid-Amerika. Op 11 september 1973 verjoeg generaal Pinochet hem uit het paleis, waar Allende woonde. De laatste pleegde uiteindelijk zelfmoord.

Hoofdrollen
Ook in haar laatste boek, De Japanse minnaar, spelen vluchtelingen hoofdrollen.Het idee voor haar boek kwam tot stand na een wandeling in New York met een vriendin, die haar vertelde dat haar 80-jarige moeder ooit bevriend was geweest met een Japanse tuinman.
Dat gegeven werd de basis voor haar nieuwe roman. Daarvoor moest ze veel research plegen. Onder anderen interviewde ze een van de vermaarde Navy Seals, die Osama Bin Laden hebben vermoord. ‘Ik ben bij hem thuis geweest en vroeg of ik even naar het toilet mocht. In zijn badkamer heb ik alle kastjes open getrokken, want ik wilde elk detail van hem weten. Zo dacht ik dat hij wel hele ruwe handen zou hebben van alle gevechtssituaties. Dat bleek een misvatting, zijn handen waren uitzonderlijk zacht.’

Schuurtje
Haar boeken schrijft ze altijd in een aparte ruimte, een schuurtje, bij haar woning in Californië. En altijd begint ze haar werkzaamheden op 8 januari. Met bloemen en een kaarsje op tafel. ‘Dat geeft me inspiratie.’ Op 8 januari 2016 gaat ze er weer zitten. Voor een nieuw boek. ‘Maar ik heb nog geen enkel idee wat het onderwerp en wat voor soort boek het zal worden.’

Isabel Allende

Isabel Allende

Isabel Allende

Back to top button