maandag , 2 oktober 2023
Koopzondag Zwolle

Weer heibel over koopzondagen in Zwolle

Er is opnieuw onrust ontstaan over het beleid van koopzondagen in Zwolle. Ondernemers mogen op zondag 31 december hun winkels níét openen, terwijl die dag voor sommigen juist veel extra omzet oplevert. Supermarkten mogen daarentegen wél open.

Het lijkt met het huidige college van ChristenUnie, VVD, D66 en PvdA een grijsgedraaide plaat aan het worden in Zwolle: het beleid rondom koopzondagen. Opnieuw is er onrust over ontstaan bij ondernemers die op zondag 31 december de deuren niet mogen openen, terwijl supermarkten dat wél mogen. Primera Kosterman – van de miljoenenprijzen in de Staatsloterij – deed er in een verhaal in de Stentor zijn beklag over.

Alsnog ontheffing
Reden voor D66 om vragen te stellen aan het college. Zij wil dat er gekeken wordt of er alsnog een ontheffing voor Primera Kosterman kan komen op 31 december. Ook vraagt D66 of het college bereid is op korte termijn te inventariseren of ook andere ondernemers een ontheffing hebben aangevraagd die op basis van de huidige regels moest worden afgewezen.

Petitie
D66 was de laatste vier jaar wel een van de coalitiepartijen die vaak hun hakken in het zand bleef zetten als er naar verruiming van het beleid voor winkeliers werd gekeken. Ook de VVD bleef in Zwolle vasthouden aan het beleid over de koopzondagen. De partij schoffeerde zelfs een indiener van een petitie over het onderwerp.

Koopzondag minder in 2018
Eerder liet de gemeente Zwolle weten dat er op 24 een extra koopzondag zal worden ingepland. Dat blijkt nu ook ten dele waar te zijn. Die extra koopzondag komt er wel, maar vóór de verkiezingen in maart 2018 moet er daarvoor een koopzondag worden ingeleverd.

Poll

Moeten winkels open op 31 december?