Wegsleepregeling in centrum door zomerevenementen

Zwolle is in augustus het decor van veel activiteiten. De Zomerkermis, de herdenking van de slachtoffers in Oost-Azië en het Stratenfestival brengen velen naar de binnenstad. Deze activiteiten hebben gevolgen voor het verkeer, de busroutes en de warenmarkt. Er geldt dan zelfs een wegsleepregeling.

Van 12 tot en met 21 augustus staat de Zomerkermis op het Rodetorenplein, de Melkmarkt, de Grote Markt, de Luttekestraat en het Grote Kerkplein. De voorbereidingen voor de opbouw van de kermis vinden plaats op maandag 8 augustus. In de periode van dinsdag 9 tot en met  vrijdagochtend 12 augustus wordt de kermis opgebouwd en op 22 en 23 augustus wordt er afgebouwd en opgeruimd. De kermis en de op- en afbouwperiode hebben gevolgen voor het verkeer in de binnenstad.

Verkeer
Het verkeer komend vanaf de Blijmarkt moet rekening houden met stremming op de route Praubstraat, Grote Kerkplein, Sassenstraat. Via de Goudsteeg en de Bloemendalstraat is het mogelijk om de Sassenstraat (rijrichting alleen het centrum uit) te bereiken.

Busroutes
De kermis heeft ook gevolgen voor busroutes: de stadslijnen 2, 3 en 12  van Syntus rijden vanaf maandag 8 augustus niet via Jufferenwal, Rodetorenplein, Buitenkant maar via Kamperpoortenbrug, Pannekoekendijk, Burgemeester Roelenweg/Schuttevaerkade en omgekeerd. Deze omleiding geldt tot en met 23 augustus.

Op Pannekoekendijk is sinds 2015 een centrumhalte aanwezig. Met de komst van deze centrumhalte is de centrumhalte Eekwal vervallen. Deze halte bestaat nog wel, maar niet alle stads- en streeklijnen stoppen hier.

Herdenking slachtoffers Oost-Indie: 15 augustus
Alle militaire en burgerslachtoffers die in de periode 1941-1962 zijn gevallen in Oost-Azie worden op maandag 15 augustus in Park Eekhout herdacht. De herdenking vindt plaats van 19.15 tot 20.30 uur bij het herdenkingsmonument. Uit respect voor de herdenking is de Emmawijk tussen  parkeeraccommodatie Emmadek en de kruising Nieuwe Havenbrug tussen 18.30 en 20.30 uur afgesloten voor het verkeer. Het verkeer wordt omgeleid via de Westerlaan. De parkeerlocatie Emmadek blijft toegankelijk via Willemskade.

Stratenfestival: 19 augustus
Het jaarlijkse Stratenfestival is op vrijdag 19 augustus. Dit jaar is er geen hoofdpodium, wel zijn er op meerdere locaties podia met optredens en kramen aanwezig. De opbouw hiervan start vrijdagmiddag 19 augustus direct na de warenmarkt. Hiervoor wordt op diverse locaties de omgeving afgesloten.

Verkeer
De gehele binnenstad is vanaf 18.00 uur niet meer toegankelijk voor het gemotoriseerde en langzaam verkeer, met uitzondering van de voetgangers. De afsluitingen staan bij alle bruggen naar de binnenstad. Dichtbij de toegangen tot de binnenstad worden extra fietsenstallingen gecreëerd.
Bewoners die in de binnenstad wonen en tijdens de afsluiting de auto nodig hebben, worden verzocht de auto tijdig buiten de stadsgracht te zetten.

Busroutes
De stads- en streeklijnen van Syntus en Connexxion rijden op deze dag niet door de binnenstad maar via een aangepaste route vanaf station naar Pannekoekendijk. Dichtstbijzijnde halte voor de binnenstad is aan Pannekoekendijk.

Warenmarkt op vrijdag en zaterdag.
In verband met de Zwolse Zomerkermis wordt de warenmarkt op vrijdag 12 en 19 augustus en zaterdag 13 en 20 augustus gehouden op Oude Vismarkt, Gasthuisplein en omgeving. De genoemde en aanliggende straten zijn tijdens de warenmarkten niet bereikbaar voor verkeer.

Wegsleepregeling binnenstad
Tijdens bovenstaande activiteiten is een wegsleepregeling voor foutief geparkeerde auto’s in de binnenstad van kracht. Beschikbare parkeerlocaties worden aangegeven door het parkeerverwijssysteem op de binnenring.

Back to top button