Wel of niet naar de opening van IKEA Zwolle?

IKEA Zwolle opent woensdag om 10.00 uur haar deuren. Maar is het verstandig om juist dan een kijkje te nemen?

Bestuurders van auto’s trapten op de snelweg bij Noord-Londen zonder nadenken op de rem. Waar andere automobilisten hen met 120 kilometer per uur voorbij raasden, zochten zij een parkeerplek op de vluchtstrook. Lopend – sommigen rennend – gingen ze naar de IKEA die om middernacht zou openen.

Het werd een complete chaos.

[advpoll id=”4″ title=”Poll” width=”240″]

IKEA en de lokale autoriteiten hadden bij die opening onderschat wat de impact zou zijn van de winkel op de lokale bevolking. Wekenlang hadden ze geadverteerd over enorme kortingen (complete banken voor 60 euro en tweepersoons bedden voor 40 euro) die er alleen op de openingsdag zouden zijn. De achterstandswijk waar de IKEA-winkel stond, wilde dankbaar gebruik maken van die buitenkansjes.

Het resultaat was dat er gewonden vielen en ambulances af en aan reden. Dertig minuten nadat de vestiging in Noord-Londen haar deuren had geopend, moest ze al sluiten. Vijf mensen werden naar het ziekenhuis gebracht. Lokale politici legden de schuld bij de Zweedse alles-in-een-reus. ‘Zij hadden dit moeten weten. Ze hadden de infrastructuur niet op orde.’

Openingsdagen bij IKEA moeten een feest zijn. Ook in Zwolle draait de marketingmachine op volle toeren. Pagina’s vol content worden gekocht bij de regionale krant. En bezoekers worden aangesproken om de openingsdag bij te wonen, ook omdat er aanbiedingen zijn. De koopjes waar IKEA in Zwolle mee adverteert zijn echter een aantal dagen geldig, hoewel er nu ook in de advertenties wordt gewaarschuwd dat er slechts vier producten in de aanbiedingenfolder per persoon mag worden meegenomen én zolang de voorraad strekt. De boodschap: kom allemaal snel.

‘Openingsdagen van IKEA zijn een wonder’, zei voormalig analist en bankier Wallace Epperson al. ‘Je zult zien dat er enorme files zullen ontstaan.’ Bij een van de meest succesvolle IKEA-vestigingen – in Leeds – stond het verkeer op de openingsdag volledig vast. Het is de chaos waar ook in Zwolle zorgen over zijn. Werkgeversorganisatie VNO-NCW vreest voor een verkeersinfarct in de regio, en niet alleen tijdens de openingsdag van IKEA aan de Hessenpoort.

Bij veel openingsdagen van IKEA-vestigingen staan bezoekers al urenlang in de rij. In Canada bleven er mensen de hele nacht voor de deur bivakkeren, en ook bij het drama in Noord-Londen stonden klanten de hele avond in de kou te wachten. Daar begonnen de kleine ergernissen al. Mensen drongen voor bij anderen die al veel langer stonden te wachten.

Voor wie de opening woensdag in Zwolle dan toch maar aan zich voorbij wil laten gaan, heeft een goed alternatief in Sassendonk. Alikea heeft haar deuren al geopend, en daar zijn – vooralsnog – geen problemen ontstaan.

Back to top button