Wethouder Rots onder vuur om omstreden ambtenarengarage in Zwolle

De plannen voor een tijdelijke parkeergarage voor ambtenaren nabij het provinciehuis zorgen voor politieke beroering in Zwolle. Wat begon als een voorstel voor een garage in Park de Wezenlanden, eindigde in een alternatieve locatie aan de Goertjesweg bij natuurpark Nooterhof. Maar in plaats van rust te brengen, leidde de wijziging tot nieuwe verontwaardiging in de gemeenteraad en stevige kritiek op wethouder Gerdien Rots (ChristenUnie).
De manier waarop de plannen bekend werden gemaakt, was voor veel raadsleden onacceptabel. ‘Inwoners en raad moesten uit de krant vernemen dat er een parkeergarage gebouwd zou worden’, zei Swollwacht-fractievoorzitter Silvia Bruggenkamp. ‘Is dit participatie? Heeft het College zó weinig voeling met de stad dat ze niet wist dat dit voor boosheid en onrust zou zorgen? De reputatie van het stadsbestuur is aangetast. We nemen het het college kwalijk.’ De kritiek kwam breed uit de raad. Partijen wezen erop dat bewoners zich gepasseerd voelen, en de gemeente haar informatieplicht heeft verzaakt. ‘Dit verdient niet de schoonheidsprijs’, vindt GroenLinks-raadslid Theo Peenstra.
‘Wat ons verbaast, is hoe makkelijk dit stadsbestuur telkens groen opoffert.’
Inhoudelijk stuit ook de nieuwe locatie op verzet. Aan de Goertjesweg zouden mogelijk drie bomen moeten wijken voor het parkeerterrein. Woordvoerder Evert Ruiter van Natuurplatform Zwolle: ‘Wat ons verbaast, is hoe makkelijk het bestuur telkens groen opoffert. En dan horen we: straks wordt het nóg groener. Die belofte blijkt steeds loos.’ Daarnaast waarschuwt Ruiter voor precedentwerking. De plek kent een groene bestemming, maar er is angst dat de garage de deur opent naar woningbouw in het gebied.

Rots: ‘Geen ideale plek, maar wel de beste optie’
Wethouder Rots verdedigde de keuze voor de Goertjesweg als een pragmatische oplossing: ‘Een mobiliteitshub realiseren in een stedelijke omgeving is complex. Deze locatie scoort het minst slecht: er ligt al een parkeerterrein en er hoeven misschien maar een paar bomen te wijken.’ Toch riep juist die uitspraak veel weerstand op. ‘Het is geen natuurwet dat er bomen gekapt moeten worden. Dat is een politieke keuze’, reageerde Debbie Mathijsen (Partij voor de Dieren) fel. Ook de SP pleitte voor alternatieven verder van het provinciehuis, bijvoorbeeld met een pendelbus voor ambtenaren. Dat blijkt geen optie.
Recht op volledige duidelijkheid
Onzekerheid bestaat ook over de juridische kant van het plan. Swollwacht en het Natuurplatform vroegen om openheid over een eventuele anterieure overeenkomst met de eigenaar van de grond. Rots antwoordde dat zo’n overeenkomst nog niet is ondertekend, maar dat er gewerkt wordt aan een bredere gebiedsvisie, waarin ook woonzorgbouw mogelijk is. ‘Voordat er iets wordt vastgelegd, hebben inwoners en raad recht op volledige duidelijkheid’, zei Bruggenkamp.
Ondernemers en bewoners in het nauw
Naast de directe buurtbewoners maken ook ondernemers in de binnenstad zich zorgen. VVD-raadslid Niels Tol: ‘De parkeercapaciteit krimpt, en ondernemers geven aan dat hun klanten uit de binnenstad worden gejaagd. De gemeente luistert niet naar hun bezwaren.’ Tegelijkertijd ontstaat er nieuwe onrust in Wipstrik-Noord, waar bewoners nu een jaar eerder te maken krijgen met betaald parkeren dan voorzien was in de Nota Parkeren.