woensdag , 27 september 2023
Filip van As

Wethouder viert feest tussen schaapskudde

De Zwolse schaapskudde en de stadsomroeper brachten op donderdagmiddag 10 september, het verleden tijdelijk terug op de Pannekoekendijk en Harm Smeengekade. Dit ter gelegenheid van de feestelijke afronding van de reconstructie van de beide stadsentrees.

Van maart tot half augustus 2015 zijn de beide stadsentrees naar de Zwolse binnenstad compleet gereconstrueerd. Het stadshart van Zwolle is door de aanpassingen beter bereikbaar voor iedereen: het verkeer kan beter doorstromen; er is een nieuwe centrumhalte voor de bussen; en er is een mooie wandelroute langs het water.

Zwolse wethouder Filip van As: ‘Het is voor Zwolle altijd een belangrijk en levendig gebied geweest met toegangswegen tot de binnenstad. Met veel bedrijvigheid en handel, zoals onder andere de veemarkt en de afgemeerde vrachtschepen aan de Willems- en Harm Smeengekade. Het gebied is sindsdien niet minder druk geworden. Integendeel, de nog steeds toenemende verkeersdrukte op deze wegen vormt juist de aanleiding voor de omvangrijke reconstructie die nu gereed is’.

Verkeersaanpassingen
Tijdens de reconstructie is een vrijliggende tweerichtings busbaan met een centrumhalte en twee vrijliggende autorijstroken aangelegd. Aan de Kamperpoort-zijde is een vrijliggend tweerichtingsfietspad en een breed voetpad gerealiseerd. Aan de centrumzijde is een recreatief voetpad aan de Pannekoekendijk en een drijvende steiger langs de Harm Smeengekade gerealiseerd. De rotonde Pannekoekendijk-Kamperpoortenbrug is tot een kruising met verkeerslichten omgebouwd en de rijrichting van de Hoogstraat is omgedraaid. Tevens zijn nieuwe bomen met een innovatief watergeefsysteem aangeplant.

Foto: gemeente Zwolle
Foto: gemeente Zwolle

De nieuwe halte Katwolderplein/Centrum op de Pannekoekendijk heeft de centrumhalte functie van de bestaande halte Eekwal vervangen. In plaats van via de Eekwal, rijden veel buslijnen vanuit het NS-station een nieuwe route via de Burgemeester van Roijensingel, Harm Smeengekade en Pannekoekendijk.