Winkels in Zwolle definitief dicht op 31 december

Het hoge woord is eruit: de winkels in Zwolle blijven op 31 december definitief dicht. Een voorstel van het CDA en Swollwacht om ondernemers tegemoet te komen, strandde kansloos in de gemeenteraad.

Wie op oudjaarsdag nog snel even een staatslot bij Primera Kosterman wil aanschaffen, heeft pech gehad. Een ruime meerderheid van de Zwolse gemeenteraad stemde maandagavond tégen een motie van het CDA en Swollwacht om winkeliers op oudjaarsdag tegemoet te komen in hun behoeftes de winkels te openen.

Symboliek
Hoewel niemand dacht dat de uitslag van de stemming anders zou zijn, was de symboliek in de raadzaal mooi: het CDA dat zondag graag de winkels open wil en de VVD die het voorstel tegenhoudt. De liberalen steunen ook in deze kwestie – zoals verwacht – het coalitieakkoord dat zij met de ChristenUnie, D66 en de PvdA hebben gesloten.

‘Dit kan écht niet’
Ook D66 stemde tegen de motie, terwijl het juist die partij was die de hele zaak aan het rollen heeft gebracht. ‘Dit kan écht niet’, foeterde D66-raadslid Claudia van Bruggen toen ze hoorde dat Kosterman en andere winkeliers op 31 december de deuren gesloten moeten houden. Maar die stoere taal was maandagavond compleet verdwenen. ‘Wij staan voor afspraken. Wij stemmen in volle overtuiging tegen de motie.’

Uiteindelijk kregen het CDA en Swollwacht alleen steun van de Fractie Cetin, waardoor u uw staatsloten bij Kosterman in ieder geval vóór 31 december moet aanschaffen. U kunt wel terecht bij de supermarkten, die mogen wél open op oudjaarsdag.

Back to top button