Witte rook stadhuis: Peter Snijders nieuwe burgemeester Zwolle

Zwolle wilde graag een vrouw die liever niet uit het openbaar bestuur kwam, maar de stad krijgt een man die al sinds 1995 in het openbaar bestuur werkt. Peter Snijders (53 jaar, VVD) wordt de nieuwe burgemeester van Zwolle. Hij is nu nog burgervader van Hardenberg.

Snijders was eerder wethouder in Coevorden en burgemeester in De Wolden. 

Peter Snijders

Daarnaast is belangrijk dat Peter Snijders een groot netwerk heeft in de regio, omdat hij straks ook het boegbeeld van Regio Zwolle zal zijn. De gemeenteraad verwacht dat hij niet alleen op een verbindende manier burgemeester van en voor alle Zwollenaren zal worden, maar ook een bijdrage kan leveren aan de profilering van Zwolle en de regio op landelijk niveau. 

In de zoektocht naar de nieuwe burgemeester was de mening van Zwollenaren belangrijk, vond het stadsbestuur. Zo werd er een grote enquête gehouden. Daarin sprak een meerderheid zich uit voor een vrouwelijk burgemeester die vooruitstrevend is, liever niet uit het openbaar bestuur komt en draagvlak organiseert.

Er solliciteerden in totaal slechts 13 mensen naar de openstaande vacature, 11 van hen waren man. Elf kandidaten hebben of hadden een hoofdfunctie in het openbaar bestuur.

Reacties

 1. Niet de juiste man..
  Burgervader van Zwolle had iemand moeten worden die jaren lang in Zwolle zit en de stad en de sfeer goed kent en weet wat onder de mensen leeft maar niet iemand ergens anders vandaan halen omdat die wat netwerk heeft
  Dit is niet alleen mijn mening maar ook van vele anderen …

  Benieuwd of het wat wordt..

  1. @koelkast. Dat kan ook een insteek zijn. Er is m.i. in de stad nog veel werk te verzetten op diverse terreinen, te weten op zorg, werkgelegenheid, bereikbaarheid, veiligheid enz. Mijn kritiek op de voorgedragen persoon is dat de raad nu iemand heeft voorgedragen die net als de voorganger weer op de winkel moet passen en waarvoor de functie een persoonlijk groeiplan gaat zijn? Allemaal erg leuk, maar wat kan de Zwolse raad leren van de “best practices” van Hardenberg en de gemeente de Wolden? Met burgemeester Franssen hadden we pas iemand. Zonder dat we er erg in hebben behoord Zwolle tot de top 20 steden van Nederland en ook tot de “Eredivisie” van Nederlandse gemeenten in het land. Daar hoort dan ook een zwaar gewicht bij en geen “mannetje van buut’n”.
   Ik vind het echt een gemiste kans om niet een “zwaar gewicht” naar Zwolle te halen…

 2. Ik ben minder enthousiast met de voordracht van deze man. Dit gebrek aan enthousiasme heeft voornamelijk te maken met twee punten. Punt één, met de keuze op deze persoon hebben we er een nieuwe “bouwer” in de raad erbij. Gezien het trackrecord van de gemeente Zwolle op de laatste grote bouwprojecten (Stadskamer, de ombouw van het Zwols Museum en de te bouwen fietsenkelder bij het station), was het fijn geweest dat we een persoon kregen die wat minder belang hecht aan de komst en bouw van markante gebouwen in de stad en wat meer een sterke economie en efficiënt bestuur nastreeft. In Hardenberg kwam er onder zijn leiding een “markant” geel gemeentehuis dat niet door iedereen in het land wordt gewaardeerd. Zwolle loopt met de lopende bouwprojecten financiële risico’s. Wanneer je op het sociale domein bezuinigingsvoorstellen doet/ de gemeente er maar niet in slaagt om het aantal mensen in de bijstand drastisch te verminderen, terwijl er kostenoverschrijdingen zijn voorzien op de lopende bouwprojecten, dan heb je m.i. weinig aan verbindende woorden. Dan moet je iemand hebben die je wethouders weer met beide benen op de grond laat staan en in toom houdt.
  Tweede punt, Zwolle heeft als stad ambities en de gemeente heeft hiervoor stappen gezet in het verleden. Met de verdergaande internationalisering hebben we iemand nodig die de weg weet in Den Haag, maar ook in Europa. Coevorden, De Wolden en Hardenberg is wel erg regionaal georiënteerd, en wat moeten we van de gemeenten op economisch terrein leren? De regio’s waar hij heeft gewerkt zijn zelfs afhankelijker van het succes van Zwolle als andersom, daarnaast zijn het regio’s waar de werkloosheid helaas hoog is. Als Zwolle moeten we de leiding nemen en voor gaan in de ontwikkelingen. Dat doe je denk ik beter met een “high potential” die internationaal zijn strepen al heeft verdiend. Bij het verdelen van geld sta je hiermee direct 3-0 achter, laat staan dat er in Den Haag of Brussel serieus naar je geluisterd wordt.
  Ik snap de keuze daarom niet en ik vind het een gemiste kans om een politiek “zwaargewicht” naar Zwolle te halen.

Back to top button