Wolf gesignaleerd op de Veluwe

Op de Veluwe is een wolf gesignaleerd, meldt de provincie Gelderland. Op basis van fotomateriaal hebben experts van Wolven in Nederland en het Lupus Institut in Duitsland bevestigd dat het om een wolf gaat.

Op 19 oktober 2017 heeft de provincie terreinbeheerders geïnformeerd en gevraagd naar waarnemingen die bevestigen dat het om een wolf gaat. Bijvoorbeeld in de vorm van sporen, uitwerpselen en beelden op camera’s.

Afstand houden
Over de grens in Duitsland leven verschillende wolvenroedels. Wolven zijn Europees beschermde dieren. De wolf is een roofdier die zich voornamelijk voedt met wilde hoefdieren maar kan zich ook voeden met vee, en dan vooral schapen en geiten. De kans om een wolf tegen te komen is klein. De provincie adviseert afstand te houden, honden aan de lijn te houden en de wolf met rust te laten.

Is de wolf gevaarlijk voor mensen?
In principe is de wolf voor mensen niet gevaarlijk. Mensen en wolven leven al eeuwen samen. Daarbij werden mensen zelden door wolven aangevallen of gedood. Wolven hebben een sterke neiging ontwikkeld om mensen te mijden. De 17 dodelijke slachtoffers van wolven wereldwijd in de laatste 50 jaar van de vorige eeuw zijn voor de helft terug te voeren op dieren die waren besmet met hondsdolheid (rabiës). In Europa is hondsdolheid inmiddels sterk teruggedrongen.

Lees HIER de meest gestelde vragen over wolven.

Back to top button