Woningmarkt in Zwolle is overspannen

De woningmarkt in Zwolle is overspannen. Gevolg is dat de prijzen in de toekomst zullen stijgen. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage (Q2 2017) van Ten Hag Makelaarsgroep.

In het 2e kwartaal van 2017 zijn er in één kwartaal voor het eerst meer woningen verkocht dan dat er te koop staan. Dit betekent dat de gehele woningvoorraad in een kwartaal verkocht wordt. De woningmarkt van Zwolle is momenteel overspannen. Potentiële kopers hebben gemiddeld nog slechts keus uit 3 woningen, die ook nog eens super snel verkocht worden. Het mediane prijsniveau stijgt hard en vraagprijzen en verkoopprijzen komen steeds dichter bij elkaar te liggen, blijkt uit de rapportage.

Vrijstaande woningen
Opvallend is dat de vrijstaande woningen afwijken van de marktontwikkelingen. De vrijstaande woningen hebben de afgelopen vier kwartalen ten opzichte van de vier kwartalen hieraan voorafgaand, de grootste stijging in het mediane prijsniveau doorgemaakt en beginnen hier hun tol voor te betalen. De cijfers zijn nog steeds goed, maar de woningen staan langer te koop, het aantal te koop staande vrijstaande woningen daalt wel, echter minder hard dan andere woningcategorieën. Dit is de enige woningcategorie waar sprake is van een zeer duidelijke kopersmarkt. Voor de nabije toekomst zal het mediane prijsniveau vermoedelijk minder hard gaan stijgen dan bij de andere woningcategorieën.

Prijzen zullen stijgen
Voor de andere woningcategorieën valt overduidelijk te zeggen dat er sprake is van een overspannen woningmarkt. Gevolg voor de nabije toekomst is dat de prijzen nog verder zullen stijgen. Er is een gebrek aan nieuw aanbod, waardoor de verkoopcijfers zullen afnemen, als er niets te koop is, kan er ook niets verkocht worden. De vraagprijzen en verkoopprijzen zullen verder naar elkaar toegroeien. Momenteel zijn biedingen boven de vraagprijs alsmede verkopen bij inschrijving al geen bijzonderheid meer in de Zwolse woningmarkt.

Kijk hier voor het hele rapport.

Back to top button