Worden winkelbezoekers in Zwolle ook ongeoorloofd gevolgd in binnenstad?

De fractie van D66 in Zwolle wil weten of winkelbezoekers in de binnenstad ook ongeoorloofd worden gevolgd via hun telefoon. De gemeente Enschede kreeg onlangs een torenhoge boete van 600.000 euro voor het ’tracken’ via wifi van bezoekers. De gemeente Zwolle maakte gebruik van hetzelfde bedrijf.

Bezoekers van de Zwolse binnenstad moeten ervan op aan kunnen dat ze in vrijheid kunnen winkelen in het centrum van de stad. D66 Zwolle vindt het daarom belangrijk dat het registreren van bezoekers om drukte of looppatronen vast te stellen op een verantwoorde manier gebeurt. De Autoriteit Persoonsgegevens oordeelde onlangs dat dat in Enschede niet goed was gegaan en legde die gemeente daarom een torenhoge boete op. Omdat Zwolle ook gebruik maakte van hetzelfde bedrijf dat in Enschede bezoekers registreerde, wil D66 Zwolle van het college zekerheid dat mensen hier niet op een ongeoorloofde manier zijn gevolgd.

‘De privacy van onze inwoners en bezoekers van de stad is ons veel waard. Het mag niet zo zijn dat je in Zwolle komt winkelen en een computer via het wifi signaal op je telefoon precies bijhoudt waar je allemaal naartoe gaat’, zegt D66-raadslid David Hof.

Veel te ver
In Enschede gebeurde dat wel. Een klacht van een inwoner bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) leidde uiteindelijk tot een boete van 600.000 voor de gemeente Enschede. De AP stelde dat deze vorm van registreren veel te ver ging. Hof: ‘Zwolle maakte in het verleden gebruik van de diensten van hetzelfde bedrijf dat in Enschede de registratie deed. We willen daarom van het college zekerheid dat het hier op een andere, wel geoorloofde manier is gegaan.’

Back to top button