Zelfrijdende vrachtwagens van Scania op A28

Vanmiddag om 12.00 uur reed het allereerste konvooi van autonoom rijdende vrachtauto’s in Nederland op de openbare weg. Minister Schultz van Haegen en andere gasten namen plaats in het innovatieve konvooi van drie Scania’s dat vertrok vanaf de Scania fabrieken in Zwolle en op de A28 een traject aflegde.

Voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu is de zelfrijdende vrachtauto dan ook een van de speerpunten voor transport en logistiek in Nederland en Europa. Minister Schultz: ‘Zelfrijdende voertuigen bieden grote kansen om onze mobiliteit makkelijker, veiliger en schoner te maken. Het is belangrijk dat we leren door te doen; kennisinstellingen, bedrijven en overheid kunnen zo de ontwikkeling daadwerkelijk verder brengen.  Vandaag laten we zien dat we de ambitie hebben om ook in toekomst tot een van de beste logistieke landen te behoren.’

scania2_vrachtwagens
Foto: Scania

Om het daadwerkelijk mogelijk te maken in een platoon te rijden zijn wijzigingen in de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving nodig. Eind januari heeft minister Schultz van Haegen aangegeven dat zij de wetgeving zodanig aanpast dat grootschalige testen mogelijk zijn. In principe kan de sector morgen beginnen met proeven. Voor deze demonstratie heeft de RDW, na grondige tests, ontheffing verleend. De waarborging van de verkeersveiligheid is hierbij een belangrijk criterium geweest.

Automatisch contact
Bij een konvooi autonoom rijdende vrachtauto’s, ook bekend onder de Engelse naam platooning, of gekoppeld rijden, rijden vrachtauto’s die elektronisch aan elkaar gekoppeld zijn achter elkaar. De voorste vrachtauto fungeert als leider voor de andere voertuigen. Totdat zij aansluiten bij de platoon, bestuurt iedere chauffeur zelfstandig zijn voertuig. Remt de eerste vrachtauto in de platoon af, dan remmen alle vrachtauto’s real-time met dezelfde dosering af. Wanneer een nieuwe truck een platoon nadert of invoegt dan wordt er automatisch contact gemaakt met de andere vrachtwagens. In de toekomst hebben de  chauffeurs in de volgende auto’s de mogelijkheid om iets anders te doen.  De chauffeur heeft echter altijd de controle over zijn eigen wagen. Hij kan altijd beslissen een konvooi te verlaten en zelfstandig te gaan rijden.

Back to top button