Asielzoekerscentrum Zwolle opent begin 2017 deuren

De gemeente Zwolle heeft vanmiddag toelichting gegeven over de komst van een permanent asielzoekerscentrum naast de Isala. Er waren voor de definitieve keuze zes locaties die in beeld waren voor het azc.

Behalve het pand van het Waterschap Groot Salland – naast de Isala – was er ook keuze uit het Ecodrome, Hanzebad, Beers aan de Blaloweg, Tippe in Stadshagen en het WEZO-gebouw in Herfte. Uiteindelijk is er voor het pand van Groot Salland gekozen.

Het pand van Groot Salland zal worden herbouwd, er komen huizen van drie hoog die na vijftien jaar hergebruikt kunnen worden. Het weiland achter de Dokter van Thienenweg zal worden omgebouwd tot een recreatieplek voor de vluchtelingen.De gebouwen zullen lijken op het azc Grave. Er zullen in totaal tussen de 600 en 800 asielzoekers komen te wonen, voor een maximale duur van 15 jaar. Het gaat om vluchtelingen die vooral uit Syrië komen en het gaat om mannen, vrouwen en ongeveer negentig kinderen.

De kosten van de bouw lopen op tot in de miljoenen, zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).  Zij nemen die kosten voor hun rekening. Het azc zal waarschijnlijk begin 2017 haar deuren openen.

Tijdens de toelichting op het stadhuis vertelde burgemeester Henk Jan Meijer dat het asielzoekerscentrum niet door zal gaan als blijkt dat de Zwolse bevolking massaal tegen de komst zal zijn. ‘Maar daar ziet het op dit moment niet naar uit.’

Op 20 januari is er een informatiebijeenkomst in het stadion van PEC Zwolle die voor alle inwoners van Zwolle toegankelijk is. Meijer: ‘Voor- en tegenstanders moeten ruimte krijgen. Het moet geen applausmachine worden. Als honderd procent van de bevolking voor is, maak ik me zorgen.’

Voor alle informatie over het asielzoekerscentrum: https://zwolle.nl/azc

Back to top button