Zo kan jouw tiener veilig met een scooter de weg op

Hoppa, je tiener heeft een bromfietsrijbewijs op zak. Je kind kent de verkeersregels, maar waar moet hij of zij onderweg nog meer rekening houden? Een veilige rit begint met de juiste voorbereiding, nog voordat je je scooter of brommer opstapt. We zetten een paar belangrijke tips op een rij, waaronder het kiezen van de juiste scooterverzekering.

Tip 1: Verplicht verzekeren

Voordat je de weg opgaat, moet je eerst een goede verzekering voor je voertuig hebben afgesloten. Voor scootergebruikers is een scooterverzekering met een WA-dekking verplicht. Deze basisdekking vergoedt schade die je kind aan anderen en andermans spullen veroorzaakt. Heeft je puber een brommer, snorfiets of high speed e-bike? Kies dan voor een bromfietsverzekering. Beide verzekeringen kun je meestal binnen een paar minuten online afsluiten. Met een aanvullende dekking, zoals All Risk, zijn ook de eigen scooter en helm verzekerd.

Tip 2: Eigen scooterkenteken

Daarnaast moet de scooter ook voorzien zijn van een scooterkenteken. De scooter mag pas mee als dit kenteken op de naam van je kind is gezet. Dat is namelijk hartstikke handig als de scooter gestolen wordt. Als het kentekenbewijs kwijt, beschadigd of gestolen is, kun je een nieuw kenteken aanvragen bij de RDW. Doorgaans heb je deze dan binnen 2-3 dagen binnen.

Tip 3: Een stevig slot

Over diefstal gesproken: je wil er natuurlijk alles aan doen om te vermijden dat iemand er met de scooter of bromfiets van je kind vandoor gaat. Dat kost immers een hoop zuurverdiende spaarcenten. De beste manier om diefstal tegen te gaan is door het voertuig veilig in een overdekte stalling te zetten. Een fatsoenlijk slot zet ook zoden aan de dijk: kies voor een goedgekeurd slot, bij voorkeur met een ART-3 keurmerk. Vooral als het voertuig veel buiten staat, is dit eigenlijk een must. Zorg dat je tiener niet alleen een contactslot en stuurslot heeft, maar ook een schijfremslot. Op die manier is de scooter extra stevig beveiligd en kan deze niet makkelijk wegrollen.

Tip 4: Goed gekleed

Tot slot: zorg dat de kleding van je kind altijd voldoende bescherming biedt. Als het zonnetje lekker schijnt, is de keuze voor een korte broek of flinterdun jurkje uiteraard snel gemaakt. Toch kan dit bij een ongeval tot ernstige verwondingen leiden. Laat je tiener daarom, waar mogelijk, altijd voor een outfit kiezen die de huid enigszins beschermt. Zoals een jas die waterdicht is maar ook ventilerend. Hetzelfde geldt voor de helm: kies voor een model met een goede ventilatie. Dat scheelt heel wat kopzorgen.

Back to top button