dinsdag , 26 september 2023
Stockfoto

Zoekactie in Zwolle naar veroordeelde voor moord

De politie heeft vanochtend (dinsdag) in Zwolle en Steenwijk gezocht naar aanknopingspunten voor de verblijfplaats van de van moord veroordeelde Cumali Ata.

Op donderdagavond 17 juni 2004 wordt de 18-jarige Denise Celik in een hotelkamer in Enschede door haar destijds 20 jarige neef Cumali Ata om het leven gebracht. Hij vlucht na de moord naar het buitenland en is sindsdien spoorloos. In 2015 sporen de Nederlandse autoriteiten hem samen met de Turkse collega’s op. Helaas lukte het niet om hem aan te houden en ging hij er weer vandoor. Vanavond in Opsporing Verzocht wordt er opnieuw aandacht gevraagd voor deze zaak.

Verblijfplaats
Ata werd bij verstek tot 10 jaar veroordeeld, maar heeft nog geen dag vast gezeten. Politie en OM weten dat de moordenaar van Denise met hulp van familie naar Turkije is gevlucht.Vermoedelijk kon hij daar met behulp van zijn familie en mogelijk onder een andere naam overleven. Na de mislukte aanhouding in 2015 is Ata waarschijnlijk elders in Turkije ondergedoken.

Vrijwillige terugkeer
Afgelopen tijd is er meerdere malen contact geweest met de advocaat van Cumali Ata hier in Nederland, en is er gesproken over een mogelijke vrijwillige terugkeer naar Nederland. Maar Ata heeft via zijn advocaat laten weten dat hij zijn straf niet wil uitzitten. Omdat hij dat heeft laten weten, en omdat hij zijn straf niet mag ontlopen, wordt opnieuw actief de opsporing ingezet. Dinsdagochtend worden daarom zoekingen gedaan in Steenwijk en Zwolle om alsnog zijn verblijfplaats te achterhalen.

Opsporing Verzocht
In Opsporing Verzocht dinsdagavond meer aandacht voor de zoektocht naar Cumali Ata. Ook wordt de hulp van het publiek ingeroepen, op zoek naar nieuwe foto’s van Ata en zijn verblijfplaats. Overigens kan de Nederlandse straf ook in Turkije uitgevoerd worden, zoals de laatste jaren ook in andere zaken is gebeurd.

Eén reactie

  1. Daarom al die opvallende politiewagens, burgerpolitiewagens, agenten op brug stadshagen etc etc, uiteraard zullen ze deze voortvluchtige echt niet gaan vinden in nederland.