Zorgen om kwaliteit zorg in Zwolle

Sandra Drost
SP-raadslid Sandra Drost.

De fractie van de SP maakt zich zorgen om de toekomst van zorgorganisatie Driezorg.

Driezorg heeft aangekondigd zeker 150 medewerkers te willen ontslaan. Daarnaast is er het bericht dat verzekeraar Aegon in de regio Zwolle een experiment wil uitvoeren waarbij ze slechts één zorgaanbieder per wijk aan wil wijzen voor wijkverpleging. Ook dit is een bedreiging voor het voortbestaan van Driezorg. De SP zal maandag in de gemeenteraad mondelinge vragen stellen over de kwestie.

Hard aangekomen
De aangekondigde ontslagen zijn hard aangekomen bij Driezorg. Personeel en bewoners zijn erg geschrokken van dit bericht. Eerder dit jaar vertelde de interim bestuurder van Driezorg de kwaliteit te willen gaan verhogen, en volgens de SP past een sanering van het personeel hier niet bij. Sandra Drost, gemeenteraadslid voor de SP: ‘Er heerst onrust onder medewerkers en cliënten van Driezorg. Er wordt verteld dat de functie van helpenden geheel verdwijnt en dat er ook geen plaats meer is voor activiteitenbegeleiders. De verpleegkundigen hebben geen tijd om deze werkzaamheden naast hun eigen werk op te pakken, zeker niet als zij alles, wat helpenden nu doen, ook over moeten gaan nemen. De maatregelen zullen zeker ten koste gaan van goede zorg’.

Experiment
Wat de SP ook zorgen baart is het bericht dat verzekeraar Achmea een experiment is gestart in de wijken van vier steden. De verzekeraar heeft besloten in die steden slechts één zorgorganisatie per wijk aan te wijzen voor de wijkverpleging. Zorgaanbieders die niet door Achmea in de arm zijn genomen worden uitgesloten en verliezen hun inkomsten. Op deze manier zou ook Driezorg buitenspel kunnen worden gezet. Drost: ‘Wanneer Achmea dit door kan zetten, zal er waarschijnlijk nog een ontslaggolf volgen bij Driezorg. Wij vragen ons af of Driezorg dit nog aan kan. Wij zien een grote zorginstelling langzaam instorten, met alle bijbehorende consequenties voor de zorg, cliënten en personeelsleden’

Back to top button