donderdag , 7 december 2023
RTV ZOo

Zorgen over ‘broze’ financiën bij RTV ZOo

De gemeente Zwolle maakt zich zorgen over de financiële situatie van lokale omroep RTV ZOo. Ze typeert ze als ‘broos’.

Al in 2015 moest de lokale Zwolse omroep RTVZOo eenmalig extra kosten maken om de structurele huurlasten te verlagen. Verder blijkt uit gesprekken en een tussentijdse rapportage dat in 2016 weliswaar de huurkosten omlaag zijn gegaan, maar de inkomsten flink achterbleven bij de begroting. Hierop heeft RTVZOo besloten nog meer te snijden in de kosten en geen betaalde kracht meer in dienst te hebben.

Vinger aan de pols
De gemeente typeert de huidige financiële situatie als ‘broos’. Ze houdt intensief een vinger aan de pols en laat zich frequent informeren over de (financiële) ontwikkelingen. De omroep kreeg in 2015 voor vijf jaar een licentie, waarbij in totaal zo’n 375 duizend euro belastinggeld mee is gemoeid. Hoeveel extra geld in 2015 naar de omroep is gegaan en wellicht nog moet is onbekend.

Slager keurt eigen vlees
Eerder eiste een deel van de Zwolse gemeenteraad dat er een onafhankelijk onderzoek moest komen naar de kwaliteit van de lokale omroep. Dat verzoek heeft het stadsbestuur naast zich neergelegd. RTV ZOo mag zich nu zelf controleren. De SP vond dat het een kwestie is van een slager die zijn eigen vlees keurt.