Zorgen voor overstroming IJssel door hoogwater in Duitsland

Er wordt volgend weekend ernstig rekening gehouden met een gedeeltelijke overstroming van de IJssel wegens het hoogwater waar het zuiden van Duitsland nu mee te maken heeft.

Komend weekend zal een gedeelte van de IJssel bij Deventer overstromen is de verwachting. De piek van het hoogwater ligt waarschijnlijk vrijdag bij Lobith en zal meer dan 13 meter bedragen. In Duitsland is het inmiddels alarmfase 1, liefst 40 duizend hulptroepen worden ingezet om bewoners in Zuid-Duitsland te helpen bij de overstromingen. Daar zal komende nacht nog méér water vallen. Ook is er al één dode te betreuren, een brandweerman die bij een reddingspoging omsloeg met zijn boot.

Thorbeckegracht en Almelose Kanaal
In december 2023 bleek in Zwolle al wat het hoogwater met de stad kan doen. Destijds overstroomde zelfs de Thorbeckegracht en liepen kelders van woningen onder. Bij het Almelose Kanaal konden eigenaren van een woonboot hun onderkomen alleen bereiken met een rubberbootje.

Het verwachte waterpeil komend weekend is zeer zeldzaam voor de tijd van het jaar. Een paar weken geleden stond het water bij Lobith al op de hoogste stand sinds twintig jaar. Vrijdag wordt het waarschijnlijk nóg extremer.

Back to top button