Zwolle gaat gewoon 7 miljoen snijden in zorg

De coalitiepartijen in Zwolle (ChristenUnie, D66, VVD en PvdA) houden vast aan een bezuiniging van zeven miljoen euro per jaar op het sociaal domein. Dat bleek gisteren in de gemeenteraad.

Andere oppositiepartijen probeerden er nog alles aan te doen om de mega-bezuiniging van tafel te krijgen. GroenLinks wilde zelfs kijken of het hele bedrag niet elders bezuinigd kon worden, Swollwacht opteerde voor twee miljoen.

Zwolse bezuiniging
Tegenstanders van de bezuiniging op het sociaal domein in Zwolle richtten hun pijlen vooral op de PvdA. Maar fractievoorzitter Eefke Meijerink bleek juist een fel vóórstander te zijn van het snijden in de zorg. ‘Ja, we stemmen in met 7 miljoen bezuiniging op het sociaal domein. Vijf miljoen is door het Rijk opgelegd en andere gemeentes hebben dat al eerder ingeboekt dan wij. Twee miljoen is een Zwolse bezuiniging voor de komende vier jaar en die zal niet ten koste van de kwaliteit van de zorg gaan. Bovendien hebben we een buffer van vijf miljoen euro voor als er iets mis gaat. Een motie hierover is totaal overbodig.’

Socialist
De passionele verdediging van de bezuiniging viel vooral bij Swollwacht verkeerd. ‘Dit heb ik een socialist nog nóóit horen zeggen’, aldus fractievoorzitter William Dogger. ‘U kunt helemaal niet hard maken dat het niet ten koste van de zorg gaat. Natúúrlijk gaat het ten koste van de zorg.

Back to top button