Zwolle gaat ’s nachts rupsen bestrijden

Op woensdagnacht 12 april en donderdagnacht 13 april begint gemeente Zwolle met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups in Zwolle.

In opdracht van gemeente Zwolle bespuiten ROVA en hoveniersbedrijf Boom en Tuin Techniek de eikenbomen met nematoden, ook wel aaltjes genoemd. Deze biologische en natuurlijke manier van bestrijden voorkomt dat de rupsen groeien en in het stadium komen waar de rupsen brandharen krijgen. Deze brandharen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij zowel mensen als dieren.

Het RIVM adviseert mensen elk contact met de rupsen en resten ervan te vermijden. De eikenprocessierups kan voor flink wat overlast zorgen. De brandharen van de rupsen waaien door de lucht en dringen met hun weerhaakjes in de huid, ogen en luchtwegen. Vooral mensen die veel in aanraking komen met de brandharen of allergisch zijn, kunnen flink last hebben van irritatie. De meeste mensen krijgen last van jeuk en/of uitslag. Soms treedt dat al snel op, vaak duurt het een paar uur voordat de eerste klachten zich aandienen.

Nieuwe manier van bestrijden
Deze manier van bestrijden is nieuw in Zwolle. Het voordeel van deze methode is dat er vroeg in het jaar bestreden kan worden. Op dit moment zijn er namelijk nog geen andere rupsen uitgekomen die eventueel ook kunnen worden aangetast door aaltjes. De aaltjes zijn dus niet schadelijk voor andere dieren, mensen en planten.

Nacht
Aaltjes kunnen niet goed tegen UV-straling, daarom voeren ROVA en hoveniersbedrijf Boom en Tuin Techniek de bestrijdingswerkzaamheden s’nachts uit. Onder hoge druk worden de aaltjes de bomen ingespoten. Het is mogelijk dat hierbij geluidsoverlast wordt veroorzaakt.

Back to top button