Zwolle grijze middenmoter op groene ranglijst

Zwolle scoort gemiddeld als het gaat om duurzaamheid. Dat blijkt uit een quickscan van de 43 grootste gemeenten, gemaakt door Natuur & Milieu. Zwolle is wel de onbetwiste koploper op het gebied van opwekking van zonnestroom.

In het algemeen klassement scoort de gemeente Zwolle 45%, daarmee staat de stad op een 19e plek. De onderzoekers hebben een drietal grote uitdagingen voor de stad meegegeven. Ten eerste moet Zwolle meer doen aan de inkoop van eigen elektriciteit. Ook het bevorderen van zero-emissie bevoorrading van de winkels in de stad is bevorderlijk. En tenslotte kan Zwolle stijgen op de ranglijst als het een milieuzone invoert om de luchtkwaliteit te verbeteren. In de meeste steden met een milieuzone mogen oude, vervuilende vrachtauto’s de stad niet meer in.

Zwolle koploper zonnestroom
Zwolle wordt geroemd voor de opwekking van zonnestroom. Daarin is de stad de onbetwiste koploper met 132 kWh per inwoner. De nummer twee, Emmen, volgt op gepaste afstand met 92 kWh per inwoner. Hekkensluiter is Rotterdam met 11 kWh. Utrecht is de stad met de hoogste score op alle punten (75%), gevolgd door Amsterdam (71%) en Alkmaar (68%).

Duurzaamheid is bij de gemeenteraadsverkiezingen een van de thema’s die het vaakst voorkomt in de programma’s van de acht partijen die op 21 maart in Zwolle deelnemen.

Kijk hier voor het volledige rapport.

Back to top button