Zwolle groeit door naar 142.000 inwoners

Zwolle zal in 2040 volgens een prognose van het CBS 142.000 inwoners tellen. Nu zijn dat er nog 126.000. Ook blijkt dat veel twintigers die een gezin beginnen naar Zwolle trekken.

In 2016 verhuisden 6.000 mensen van elders in Nederland naar Zwolle, net zoveel als er vanuit die stad naar een andere gemeente vertrokken. In de paar jaar daarvoor kwamen er iets meer mensen naar Zwolle dan er weggingen. Net als veel andere steden trekt Zwolle vooral jongvolwassenen aan, die voor opleiding, werk of stedelijke voorzieningen komen. Ook verhuizen meer mensen van halverwege de twintig naar Zwolle, bijvoorbeeld om er te werken na hun opleiding, dan dat er vertrekken. Bij dertigers en kinderen tot tien jaar (gezinnen met jonge kinderen) zijn er juist wat meer vertrekkers dan vestigers.

Een kwart meer gezinnen dan in 2000
Ondanks het vertrekoverschot van dertigers met kinderen neemt het aantal gezinnen in Zwolle toe. Dat komt vooral door het vestigingsoverschot van twintigers, die in de stad kinderen krijgen. De bouw van de grootschalige Vinex-wijk Stadshagen biedt jonge gezinnen meer mogelijkheden om binnen de gemeente Zwolle een passende woning te vinden.
De stad telt nu een kwart meer gezinnen met kinderen dan in 2000, gemiddeld in Nederland was deze groei met 5 procent veel lager. Volgens de regionale bevolkingsprognose van het Planbureau voor de Leefomgeving en het CBS zal het inwonertal van Zwolle tot 2040 bovengemiddeld groeien, voornamelijk doordat er meer kinderen geboren worden dan dat er mensen overlijden. Begin 2017 telde Zwolle bijna 126 duizend inwoners, in 2040 zullen dat er volgens de prognose ruim 142 duizend zijn.

[advpoll id=”54″ title=”Poll” width=”270″]

Back to top button