zaterdag , 2 december 2023

Zwolle heeft een van schoonste winkelcentra

Zwolle is tijdens het landelijk Zwerfafvalcongres als derde grote gemeente geëindigd in de strijd ‘Gemeente met Schoonste Winkelgebieden 2016’.

Winnaar in de categorie werd de gemeente Haarlemmermeer, Apeldoorn eindigde als tweede. Gemeente Kampen heeft van alle middelgrote gemeenten de schoonste winkelgebieden.
Uit het onderzoek blijkt dat het goed is gesteld met de schoonheidsgraad in Zwolle. Het winkelend publiek beoordeelde de winkelcentra als zeer schoon. Hoelang dat nog duurt is de vraag, want het gemeentebestuur wil miljoenen bezuinigen op het onderhoud van de openbare ruimte.

Positieve beleving
De gemeente Zwolle heeft haar derde plek voornamelijk te danken aan de positieve beleving van bezoekers. Voldoende afvalbakken, schoonmaak en weinig zwerfafval in de winkelgebieden waren belangrijke pijlers in het onderzoek. Maar ook eventuele aanwezigheid van graffiti en sporen van vandalisme waren van invloed op het cijfer dat werd gegeven. Daarnaast zijn er in de binnenstad geveltuintjes aangelegd en in de winter wordt er sfeerverlichting opgehangen. Dit komt de uitstraling van Zwolle ten goede.