Zwolle heeft juist een bruisende binnenstad

De leegstand in Nederlandse binnensteden loopt op maar de toekomst is rooskleurig. Voorwaarde is wel dat de binnenstad verandert, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een rapport. Zwolle is een van bruisende binnensteden in een sterke regio.

De grote onderlinge verschillen tussen binnensteden in Nederland betekenen dat het versterken van de leefbaarheid en de vitaliteit ervan steeds maatwerk vergt, schrijft het PBL. Gezien het schaalniveau is dat vooral een lokale en regionale aangelegenheid.

Veerkrachtige binnenstad
Het PBL onderscheidt in het rapport ‘De Veerkrachtige Binnenstad’ vijf verschillende profielen, op basis waarvan de ontwikkeling van binnensteden in Nederland wordt geschetst. Deze profilering kan helpen bij het opzetten van concreet beleid om leegstand van kantoren en winkels in binnensteden aan te pakken en om het woonklimaat te verbeteren. Zwolle krijgt het predikaat van een ‘bruisende binnenstad in een sterke regio’, net als bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht.

Broerenkwartier
De conclusies van het rapport lijken haaks te staan op eerdere vrees dat de leegstand in de Zwolse binnenstad te veel toeneemt, vooral in de buurt van het Broerenkwartier en de Weeshuispassage.

Gunstig
Ondanks de diverse opgaven waarmee binnensteden op dit moment worden geconfronteerd zijn de uitgangspunten gunstig, schrijft het PBL. ‘De bereikbaarheid is en blijft uitstekend: binnensteden liggen centraal ten opzichte van potentiële klanten en werknemers zijn uitstekend aangesloten op infrastructuur. Bovendien hebben binnensteden voordelen, zoals een hoge dichtheid van publieksfuncties en cultureel erfgoed. Door deze gunstige uitgangssituatie heeft de binnenstad al vele succesvolle transformaties ondergaan.’

profielen_binnensteden

Back to top button