dinsdag , 9 augustus 2022

Zwolle heeft primeur met docu over Brood

Zwolle beleeft op zaterdag 10 oktober in theater De Spiegel de primeur van een nieuwe documentaire over Herman Brood, genaamd: ‘Kunst. Begin d’rrrr niet an!’.

Het gaat over het kunstenaarsleven van Herman Brood, die op 5 november 1946 geboren werd in de Zwolse Fuchsiastraat. Op 11 juli 2011 maakte hij een einde aan zijn leven door van het Hilton hotel in Amsterdam te springen.

Ivo de Lange, directeur en eigenaar van IQ Kunstuitleen, heeft van 1992 tot 2000 intensief opgetrokken met Herman Brood. En schoot zo’n 50 uur film vol van zijn aanwezigheid in onder andere diens kunstateliers aan de Newtonweg en later aan de Marsweg.

Ook een veertiendaags uitstapje naar Suriname in 1998, waar hij een legendarische ontmoeting met de huidige president Desi Bouterse had, komt in deze documentaire uitgebreid aan bod. Ook de redactie van ZwolleNu was tijdens die trip aanwezig. Tijdens een nachtelijk onderhoud van bijna drie uur vroeg Brood aan de niet onomstreden voormalige legerleider Bouterse: ‘Huil jij wel eens?’ Bovendien bood Brood Bouterse een schilderij van zijn expositie aan. De laatste ging daarbij ‘per ongeluk’ onder het doek ‘Psycho Killer’ staan. ‘Dat kunnen we maar beter niet doen’, adviseerde Brood de toenmalige Adviseur van Staat.

Herman Brood in Suriname.

Brood vroeg in de beginjaren zelf aan De Lange hem zoveel mogelijk met een camera te volgen. ‘Ik had alleen een fototoestel, niet eens een filmcamera’, zegt De Lange. ‘Die heb ik toen maar snel aangeschaft.’

Brood, die kleurenblind was, schilderde talloze werken in de ateliers van De Lange. ‘Eens in de drie weken bivakkeerde Herman zeker twee tot drie dagen bij mij in Zwolle. En dan moest er ook gefilmd worden.’ In de film zelf zegt hij daarover: ‘Ik ben sehnsuchtig’.Toen een journalist hem ooit vroeg of hij niet bang was voor een overkill aan publiciteit, antwoordde Brood: ‘Daar hebben Coca Cola en Jezus ook nooit last van gehad.’

Herman Brood Suriname
De Utrechtse cineaste Gwen Jansen, bekend van de documentaire ‘Nederland Whiskyland’, vertoond op het internationale filmfestival FILM BY THE SEA, heeft uit het beeldmateriaal van De Lange een boeiende documentaire gemaakt.
Brood heeft met zijn schilderijen exposities gehad in het Stedelijk Museum in Zwollle en in Groningen, maar hoopte heimelijk dat ook het Stedelijk Museum in Amsterdam zijn werk zou exposeren. Dat is er, tot nu toe, nooit van gekomen.

Ivo de Lange IQ

Brood, een boezemvriend van fotograaf en filmregisseur Anton Corbijn, zou op voorspraak van de laatste de cover van een nieuwe cd van de wereldberoemde band U2 ontwerpen. Doordat Brood zijn zieke lichaam zat was en, nadat hij een briefje bij de receptie achterliet met de tekst ‘Maak er nog een groot feest van’, van het Hilton sprong, is dat er nooit van gekomen. Ivo de Lange wil met deze documentaire alsnog een hommage brengen aan een legendarische Zwollenaar.

Na de première voor genodigden op zaterdag 10 oktober kan de film een dag later in De Spiegel door het publiek worden bekeken. Aanvang 15.00 uur, prijs 15 euro. Kaartverkoop via De Spiegel.

Hieronder de EXCLUSIEVE foto’s van de trip die Herman Brood naar Suriname maakte in 1998:

brood17_suriname brood18_suriname brood16_suriname brood15_suriname brood14_suriname brood13_suriname brood12_suriname_hoofd brood11_suriname brood8_suriname brood7_suriname brood6_suriname brood4_suriname brood3_suriname brood2_suriname