woensdag , 28 februari 2024
Foto: Frank van Hienen

Zwolle herdenkt gevallenen Oost-Azië

Zwolle heeft maandagavond om 19.15 uur in Park Eekhout alle burgers en militairen herdacht die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962.

De plechtigheid bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument in het park wordt jaarlijks georganiseerd door de commissie Herdenking 15 augustus Zwolle. Namens het openbaar bestuur legden locoburgemeester Michiel van Willigen en lococommissaris van de Koning Monique van Haaf een krans bij het monument.

Ook werden kransen gelegd door vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen en veteranen en de Parkschool die het monument heeft geadopteerd. Trompettist Arjan Kuiperij van Koperensemble Excelsior blies het signaal Taptoe. Michiel van Willigen droeg een gedicht voor. Sprekers waren mensenrechtenadvocaat Fadjar Schouten Korwa en kolonel Gerard van Kuijck. De plechtigheid werd muzikaal ondersteund door zanger Robinson Jouwe en Koperensemble Excelsior.

Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen

Het Indië- en Nieuw-Guinea-monument werd opgericht ter nagedachtenis aan burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), van de Onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië (1945-1949) en van de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962). Voor het hele Koninkrijk der Nederlanden kwam 77 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen