Zwolle herdenkt oorlogsslachtoffers uit Tweede Wereldoorlog

Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Springplank hebben vandaag (donderdag) om 10.30 uur een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Meppelerstraatweg verzorgd. Dit ter nagedachtenis aan vijf inwoners afkomstig uit Zwolle, Kampen en Lutten die op 31 maart 1945 wegens een verzetsdaad werden terechtgesteld. Wethouder William Dogger legde namens de gemeente Zwolle een bloemstuk.

Leerlingen van basisschool De Springplank herdenken elk jaar de slachtoffers.
Kort voor 10.30 uur verzamelden de leerlingen van groep 7 en 8 zich bij het monument aan de Meppelerstraatweg. De schoolleiding sprak een woord van welkom, “The Last Post” werd gespeeld, gevolgd door 1 minuut stilte. Daarna werd het Wilhelmus gespeeld en werden de vlaggen gehesen. Wethouder William Dogger legde namens de gemeente Zwolle bloemen bij het monument, gevolgd door de kinderen van De Springplank en nabestaanden. De schoolleiding sprak een afsluitend woord waarmee de plechtigheid wordt beëindigd.

Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen

Het monument aan de Meppelerstraatweg werd in 1963 geplaatst en in 2008 door basisschool De Springplank geadopteerd. Het monument is uitgevoerd in kunststeen en bestaat uit een kruis en vijf boomstammen met daarop de namen van de slachtoffers.

Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De herdenkingen worden ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle.

Back to top button